ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, göreve gelir gelmez, seçim vaatlerinden biri olan “ABD-Meksika arasına duvarın” gerçekleşmesi için adım attı. Ancak duvarın maliyetini kimin karşılayacağı tartışma yarattı.
Trump, önceki gün ABC kanalında katıldığı World News Tonight adlı programın sunucusu David Muir’e, duvarın haftalar içerisinde yapılacağını ve inşasına harcanan paranın Meksika’dan alınacağını söyledi.
Ardından günlük basın açıklamasında konuyla ilgili konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Meksika sınır duvarının parasını öyle ya da böyle ödeyecek” dedi.
Beyaz Saray’a en sert tepki, Meksika’nın eski Devlet Başkanı Vicente Fox Quesada’dan geldi.
Quesada, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sean Spicer, Trump’a da söyledim, şimdi sana da söylüyorum: Meksika, s… duvarının parasını ödemeyecek” yazdı.
Trump, bu ödemenin “çok karmaşık bir yolla olabileceğini” daha önce belirtmişti.
Maliyeti ne kadar olacak?
Trump Şubat 2016’da MSNBC’ye yaptığı açıklamada, duvarın maliyetinin 8 milyar dolar olacağını söylemişti.
Telegraph gazetesinin haberine göre de ABD Göçmenlik Politikaları Programı Yardımcı Direktörü Marc Rosenblum, duvarın inşasının 15 ila 25 milyar dolar tutacağını açıkladı.
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto da Türkiye saatiyle bu sabah, Trump'ın iki ülke sınırına ördürmeyi planladığı duvarın parasını ödemeyeceklerini söyledi.
Nieto, Trump'ın Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzalamasının ardından yayınladığı video mesajda, Meksika'nın engellere ve duvarlara inanmadığını belirterek Trump'ın bu kararını kınadı:
“Defalarca söyledim, Meksika hiçbir duvar için para ödemeyecek. Meksika, Amerikan halkına dostluğunu, hükümetine ise anlaşmaya varma arzusunu sunuyor.”
* Nieto, Temmuz 2016’da da CNN’de, duvarın maliyetini karşılamalarının mümkün olmadığını söylemişti.
Konuyla ilgili bir anlaşma olup olmadığı ya da ödemenin şartlarının nasıl gerçekleşeceğine dair bir detay açıklanmadı.
Göçmenlere karşı iki kararname
Meksika-ABD sınırına örülmesi planlanan duvarın yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğunda olması öngörülüyor. Bu duvar, Trump’ın en öne çıkan seçim vaatlerinden biriydi.
20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlayan Trump, 25 Ocak’ta hem göçmenlerin ABD’ye girişini sınırlayan hem de duvarın inşasını içeren iki kararnameyi imzaladı.
Duvarın inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirdi. Duvarın inşasının da bir ay içerisinde başlanacağını açıkladı.
Trump iki kararnameyle, İç Güvenlik Bakanlığı’nı Meksika sınırına duvar örülmesi konusunda görevlendirirken, “yasadışı göçmenleri” tutuklamayan ve bu nedenle “Sığınak Şehirler” olarak adlandırılan kentlerin bütçeden payını durdurma kararı aldı.
Aralarında San Diego, Los Angeles, Boston ve Seattle’ın yer aldığı “Sığınak Şehirler”in bütçeden pay almasının durdurulması, bu kentlere önemli bir ekonomik yük bindiriyor.
ABD basını, Trump’ın ayrıca, Suriye, Irak, İran, Yemen, Somali, Libya ve Sudan vatandaşlarına ABD vizesi verilmesinin belirsiz bir süreyle durdurulmasını öngören emri de Dışişleri Bakanlığına bağlı İç Güvenlik kurumuna vereceğini yazdı. (AS)