Tarhan'ın avukatı Suna Coşkun, bianet 'e, bu hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını, Tarhan'a verilen hücre cezasının da hukuk dışı olduğunu söyledi.
AİHM'ye 5 maddeden başvuru
Coşkun, Tarhan'ın AİHM'ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin beş maddesinin ihlali iddiasıyla başvurduğunu söyledi. Başvuruda, ihlal edildiği söylenen hak ve özgürlükler şöyle:
* İşkence yasağı
* Özgürlük ve güvenlik hakkı
* Adil yargılanma hakkı
* Özel hayatın ve aile hayatının korunması
* Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü
Coşkun, Tarhan'ın bir süre önce kendisine, "AİHM'nin Osman Murat Ülke kararı çıktığından beri bana sistematik baskı uygulanıyor" dediğini de söyledi.
Coşkun: Kameralar röntgencilik konumuna ayarlanmış
Suna Coşkun, cezaevi yönetiminin, Tarhan'a verilen hücre cezasının gerekçesini şöyle açıkladığını anlattı:
"Cezaevi idaresi ve savcılıkla yaptığım görüşmede, Mehmet'in televizyonunu izinsiz olarak diğer koğuşlara verdiği, diğer koğuşların televizyon izlememe eylemini Mehmet'in telkin ettiği, buna dair savunma da vermediği gerekçesiyle, cezaevinin düzenini bozduğundan bahisle, 10 gün hücre hapsi cezası ile cezalandırıldığını söylediler."
Coşkun'un verdiği bilgiye göre, cezaevi yönetimi, son olarak elektrikleri gece saat 10'da kesme ve cezaevine kamera yerleştirme uygulamasına başladı.
Coşkun, Tarhan'ın, kameraların kişilerin kaldığı, yattığı bölümlerin çoğunu görebilecek şekilde yerleştirildiğini, "gözetleme ve röntgencilik gibi bir konumda ayarlandığını, soyunma, yatma gibi durumlarının da gözetlendiğini" söyledi.
Tarhan, bu durumu protesto ederek izlememe kararı aldığı televizyonunu ters çevirdi.
Coşkun, Tarhan'ın "bireyle mekan ilişkisinin koptuğunu, koğuşundaki kendine has yaşantısından uzaklaşarak içe kapanma yaşadığını ve iç tarafa geçerek televizyon seyretmek yerine kameraların görmediği bir bölümde kitap okumayı tercih ettiğini" söylediğini anlattı.
İzinsiz televizyon vermek disiplini bozuyor
Coşkun, daha sonra Tarhan'ın kendisine verilen televizyonu, televizyonları alınan diğer koğuşlara verdiğini, bu koğuşlardaki tutukluların da elektriklerin erken kesilmesini protesto etmek için televizyonlarını ters çevirdiğini, bunun üzerine cezaevi yönetiminin tutanak tuttuğunu, ancak Tarhan'ın tutanak için yazılı ifade vermediğini söyledi.
"Tutanakta 'Televizyonunu 4. koğuşa vererek düzeni niye bozdun?' sorusunu okumuşlar. Mehmet de 'Bu sorunun cevaplanacak bir hali yok. Ben yeri geldiğinde tuvalet kağıdı ve diğer ihtiyaçları da veriyorum' diyerek tutanağa yazılı cevap vermediğini söyledi."
Coşkun, askeri savcılığınsa, "Bize olaylar ve durumlar sizin anlatımınızdan farklı yansıtılıyor. Ya siz ya onlar doğru söylemiyorlar" dediğini söyledi.
Tarhan'ın şikayetçi olduğu davanın duruşması 23 Şubat'ta
Bu arada, Mehmet Tarhan'ın şikayetçi olduğu davanın ikinci duruşması, 23 Şubat'ta gerçekleşecek.
Avukatları, Tarhan'ın Sivas Askeri Cezaevi'nde gördüğü kötü muameleyle ilgili linç girişimi, ölümle tehdit ve zorla haraca bağlanma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuşlar, ancak savcılık iddianameyi Yarbay Erhan Nar ve Astsubay Mustafa Selvi hakkında görevi kötüye kullanmaktan, tutuklulardan Ertan Mertoğlu ve Hakkı Dinçer hakkında ise yağma suçlamaları ile düzenlemişti. (TK)