Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mehmet Şafak Sarı ile gerçekleşen Dijital Güvenlik Atölyesi'nde mahremiyet ve google verileri üzerine konuşuldu. Katılımcılara dijital güvenlik konusunda başlangıç olarak neler yapabilecekleri anlatıldı.
Mahremiyet
Mehmet Şafak Sarı, özel hayat mahremiyetinden bahsederek, “Mahremiyetimizin bir hak olduğunu ve korunması gereken bir durum olduğunu unutmayalım” dedi.
Mahremiyetin korunmadığı durumlarda karşılaşabileceğimiz riskleri anlattı;
- Kimlik hırsızlığı
- Taciz
- Filtre Balonu
- Rakamlarla manipülasyon
Dijital çağda metadataların öneminden bahseden Sarı, “Metadata çok değerlidir. Peki bu metadata nedir?” diye sordu. Nerede, ne tür metadataların var olduğu üzerine konuşuldu.
Gazetecilerin metadatalarını güvenli şekilde korumaları için gerekli birkaç programı anlattı.
Kullandığımız sosyal medya uygulamaları üzerinden Türkiye’de ve Dünya’da gerçekleşen veri sızıntıları hakkında konuşuldu.
“Google verilerimizi saklıyor”
“Google, kişilerin günlük hayatında neler yaptığını, nereye gittiğini biliyor” diyen Sarı, Google’ın sakladığı verileri gösterdi.
“Dijitalde fiziki olarak yapmamız gereken şeylerden biri de Google geçmişinizi silmektir."
“Google sizin reklam verilerinizi de sahip. Bunun için de yapılacak şey, reklam kişiselleştirmeyi kapatmaktır."
“Google’ın hakkınızda tuttuğu veriler sayfalarca Word dosyasını doldurabilir.”
Ne yapacağız hangi yazılımları kullanacağız?
Kullanılan uygulamaların ne kadar şeffaf olduğu üzerine tartışıldı, özgür yazılımlardan bahsedildi.
- VPN kullanılması: Ücretsiz ama güvenli olanlar kullanılabilir
- Mail güvenliği: Uçtan uca şifrelenmiş mail atın
- Parola güvenliği: Sembol ve rakam içeren parolalar oluşturun
- İki adımlı doğrulama kullanın: Güvenliği arttırır ama tamamen korumaz
- Güvenli tarayıcı kullanımı: Tor, Firefox gibi tarayıcılar kullanılabilir
Güvenli yazışma ve sesli-video görüşme için kullanılabilecek uygulamalar konuşuldu, uygulama yüklemesi yapıldı.
Dijital Güvenlik atölyesi İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Journalism Media International Center(JMIC) at OsloMet- Oslo Metropolitan University tarafından desteklenmektedir. (SO)
Mehmet Şafak Sarı hakkında
2016'dan beri medya profesyonellerine yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo'da freelance gazetecidir. 2017'den beri Dijital Güvenlik Projesi'nin koordinatörlerinden biridir. Proje Web Sitesi'ne içerikler üretmekte ve proje kapsamındaki etkinlik ve atölyeler organize etmektedir. 2018'den beri de NewsLabTurkey Projesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü'dür. Serbest zamanlı gazeteciliğin yanı sıra çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Danışmanlığı, Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Veri Görselleştirme hizmeti vermektedir. Ayrıca bu alanlara yönelik tematik eğitimlerde vermektedir. Dijital Güvenlik, Kişisel Veriler, Yeni Medya ve Yeni İletişim Teknolojileri çalışma alanlarıdır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) mezunudur.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı, 27-28 Nisan'da da iki günlük Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi gerçekleştirildi. Mayıs ayı programı kapsamında Dijital Güvenlik Atölyesi ve Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi gerçekleşti. Atölye BİA 2019 yılı programı temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.