Atölye BİA'da Mehmet Kaçmaz ile Haber Fotoğrafçılığı modülünde, haber-fotoğraf ilişkisi ve fotoğraf altı yazısı üzerine konuşuldu. Katılımcıların Beyoğlu çevresinden çektikleri fotoğraflar değerlendirildi.
Neden bazı fotoğraflar diğerlerinden daha iyi?
Bazı fotoğrafların diğerlerinden neden daha iyi olduğunu, fotoğrafın iyi olmasının ölçülebilir bir tarafının olup olmadığını anlatan Mehmet Kaçmaz, "Her bir görüntü iki tarafımıza hitap eder. Bir taraf kalbimiz bir taraf beynimiz. Fotoğraf kalpte duygu yaratır, sonra beynimizde bilgi oluşturur. Bu iki taraf, iyi bir fotoğrafın etkili iki ayağıdır" dedi.
Kaçmaz, fotoğrafçının iki temel görevini şöyle açıklıyor;
*Fotoğrafçı fotoğraf çekerken mekanı sınırlar, kendine bir pencere belirler.
*Fotoğrafçı hangi zaman aralığında deklanşöre basacağına iyi karar vermelidir. Dolayısıyla bu iki unsur, iyi bir fotoğrafı belirler.
Kaçmaz, etkili ve iyi fotoğraflarla ilgili şunları da ekledi;
*Anın ortaya konduğu fotoğraflardır.
*Okuyucuyu soru sormaya teşvik eder.
*Okuyucuya yeni bir bakış açısı önerirler.
*Sembolik değerleri yüksek ve çoğunlukla zamansızdırlar.
Fotoğraflar üzerinden okuma yapıldı ve aynı fotoğrafın yaratacağı iki ayrı bağlam tartışıldı. Manipülasyona uğramış fotoğraf örnekleri değerlendirildi.
Kaçmaz, fotoğraf çekme unsurlarından an, açı, mesafe, ölçeği ve fotoğraf bağlamını, sunumunu anlattı.
Etik kodlar
Mehmet Kaçmaz, basın fotoğrafçısında var olması gereken etik kodlara değindi;
- Fotoğraflar yanlış temsil edilmemeli.
- Fotoğrafçılar için sahnelenmiş durumlardan uzak durulmalı
- Olan bitene müdahale edilmemeli.
- Klişe değerlendirmelerden uzak durulmalı
- Tüm konulara saygı ve tutarlılıkla yaklaşılmalı
- Düzenleme yaparken içerik ve bağlam korunmalı
- Katılımcıların yapacağı haberlerde, kullanacakları haber fotoğraflarını çekerken ve haber fotoğraflarının fotoğraf altı yazılarını yazarken dikkat etmeleri gereken noktaları da anlattı.
Fotoğraf altı yazısında dikkat edilmesi gerekenler;
- Fotoğraf altı yazısında kişisel değerlere yer verilmez.
- Yazıda nesnel bilgiler verilmelidir.
- Yazı deforme edilmemeli, yazıya önyargı katılmamalı.
- Yazıda kullanılan dile dikkat etmeliyiz.
Öğleden sonraki oturumda katılımcılar sahada fotoğraf çalışmasına çıktılar. Çekilen fotoğraflar ve hazırlanan alt yazılar, katılımcılarla birlikte değerlendirildi. (SO)
Mehmet Kaçmaz hakkında
Fotoğrafçı. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 1999 Marmara Depreminden sonra İzmit Bekirpaşa Çadırkenti'nde Dayanışma Gönüllüleri Derneği ve Fransız Les Enfants du Monde örgütünce yürütülen Depremden Sonra-Fotoğrafçı Çocuklar atölyesinde yer aldı.
2003 yılında Özcan Yurdalan'la birlikte bu atölyenin deneyim ve felsefesini konu alan Çocuklarla Fotoğraf kitabını hazırladı. İlerleyen yıllarda çeşitli kurumlarda (Fotoğrafevi, Fototrek, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Plato Film Okulu, Fotoğraf Vakfı, Galata Fotoğrafhanesi) temel fotoğraf, basın ve belgesel fotoğrafçılığı dersleri verdi.
Çalışmalarını 2004 yılından bu yana Nar Photos Fotoğraf Kollektifi bünyesinde sürdürüyor. 2003 yılından bu yana kişisel projeleri üzerinde çalışıyor bunun yanında yerli ve uluslar arası dergi ve gazeteler için editoryal fotoğraflar çekiyor. Fotoğraflarının yayınlandığı dergi ve gazeteler arasında GEO Magazin, Le Point, Le Figaro, National Geographic, Der Spiegel, Stern, Focus, Time, Frankfurter Allegemiene Zeitung, Fluter, Neue Zürcher Zeitung, Le Monde, L'Obs, Die TagesZeitung, Die Welt, Al Jazeera, Paris Match, Vogue, Amnesty Journal, Atlas, Habertürk, gibi dergi ve gazeteler yer almakta.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA kapsamında düzenlenecek olan temel gazetecilik programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konuları kapsayacak. 2018 yılında başlayan Atölye BİA programı ile Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk programı "Temel Gazetecilik Atölyesi" 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Temel Gazetecilik Atölyelerinin ikincisi 20-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıl boyunca temel ve ileri gazetecilik atölyeleri düzenlenmeye devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.