Hayatına son veren akademisyen Mehmet Fatih Traş için Çukurova Üniversitesi’nde anma töreni düzenlendi.
Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü araştırma görevlisi Mehmet Fatih Traş, Barış İçin Akademisyenler’in Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi imzacısıydı. Doktorasını bitirmesinin ardından görev süresi uzatılmadı, başvuruları birçok üniversite tarafından kabul edilmedi. Traş, 25 Şubat’ta hayatına son verdi.
"Soluk alabileceği yer gerçek bir üniversiteydi"
Evrensel’in haberine göre öğrenciler, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, CHP Milletvekili İbrahim Özdiş’in de katıldığı anma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde gerçekleşti.
Çukurova Üniversitesi öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Oruç, “Traş’ın ölümünün siyasi bir cinayet olduğunu, devletin en tepesinden, YÖK’e ve rektörlere kadar birçok kişinin Traş’ın ölümünden sorumlu olduğunu” söyledi.
Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül, “Tüm kapıların yüzüne kapandığını yazdı. Biz onun tutunabileceği elleri uzatamadığımız için bu utanç hepimizin. Onun soluk alabileceği yer gerçek bir üniversiteydi. Biz onun özlediği üniversiteyi yaratmak boynumuzun borcudur” dedi.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, YÖK ve Rektörlüğün sorumluluk kabul etmemesini eleştirerek Traş’ın ifade özgürlüğünü kullandığı ve evrensel ilkeleri savunduğu için gönderildiğini belirtti:
“Rektörler, Dekanlar, öğretim görevlileri bu değerleri savunmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü yoksa üniversiteler var mıdır?
“Lima Bildirgesi’ne göre üniversite bileşenleri bilimsel araştırmanın evrensel ilke ve yöntemlerine tabi olarak araştırmalarını sürdürme hakkına ve özgürce yayınlama hakkına sahip. Bildirgenin beşinci maddesine göre ‘Herkes akademik olarak yükselme hakkına sahiptir’ deniyor. Peki bunu kim ihlal etti? Fatih bu ilkeleri savunduğu için öldü.”
Mehmet Fatih Traş hakkında
Mehmet Fatih Traş 1983 doğumluydu.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı'ndaki yüksek lisans eğitimini 2010 yılında "Türkiye'de çocuk istihdamının belirleyicileri" başlıklı teziyle tamamladı.
Eylül 2010 - Haziran 2016 arasında Çukurova Üniversitesi Ekonometri Bölümü'nde Yükseköğretim Kanunu'nun 50/D maddesi uyarınca Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.
Barış İçin Akademisyenler'in Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi imzacısıydı.
"Bootstrapping yöntemleri̇ ve Türki̇ye'ni̇n temel makroekonomi̇k deği̇şkenleri̇ i̇le uygulamaları" başlıklı doktora tezini Haziran 2016'da tamamladı. Tezi bitirmesinin ardından görev süresi uzatılmadı.
Kısa süre sonra üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Sayısal Ekonomi, Tarım Ekonomisi ve Mikroekonomi derslerini vermek üzere sözleşmeli olarak işe alındı.
5 Aralık 2016'da düzenlenen Fakülte Yönetim Kurulu'nda oy birliğiyle görevden alındı.
Mardin Artuklu Üniversitesi ve İstanbul Aydın ve Toros Üniversitelerine başvuruları sonuçsuz kaldı. Barış bildirisine imzacı olması, ya da söylenmeyen gerekçelerle başvuruları kabul aşamasının ardından iptal edildi. (BK)