Gezi direnişinde hayatını kaybeden 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’la ilgili davaya bugün devam edildi.
Doğan Haber Ajansı’ndan Yüksel Koç ile Ramazan Eğri’nin haberine göre, Mahkeme Başkanı Zeynep Durdu Ak, dosyanın gönderildiği Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Kurulu'ndan henüz dönmediğini söyledi.
Kartal Adliyesindeki Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen 16. duruşma, aylardır beklenen bilirkişi raporunun gelmemesi nedeniyle 1 Kasım 2017'ye bırakıldı.
Babası anmaya davet etti
Bugünkü duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş ve avukatı Yalçın Tura katıldı.
Müşteki avukatları, duruşmalara katılmayan sanık Cengiz Aktaş'ın “ayrıcalıklı olmadığını”, bu sanığın duruşmalara katılması için mahkemenin bir girişimde bulunmadığını belirterek, sanığın duruşmalara katılmasının sağlanmasını ve sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmesini istediler.
Duruşmada söz alan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş şunları söyledi:
“Ben Mehmet'in babasıyım. Öyle bir acım var ki. Çocuk sizin de olabilirdi. Yarın Mehmet'in şehit olduğu gündür, bu tesadüf değil. Vicdanı olan, Allah’ı olan bir karar verir. Ve öbür sanık özellikle korunuyor. Biz bu vatanın evladı değil miyiz, niye ayırt ediliyoruz?
“Gezi olayları bir gerçektir, dün de anması vardı. Sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum. Eşimi kaybettim, evime aylardır giremiyorum.”
Ali Ayvalıtaş, oğlu için pazar günü 1 Mayıs Mahallesi’ndeki Mustafa Kemal Cemevi'nde yemek vereceklerini söyledi, anmaya herkesi davet etti.
Bilirkişi raporunun akıbeti sorulacak
Sanık avukatı Tura ise dosyaya gelen tüm raporlarda yayaların kusurlu gösterildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu davayı götürmek bana yük getiriyor. İnsanlar otoyola çıktı diye emniyet müdürlüğüne, valiliğe haber veriliyor, ancak önlem almamışlardır. Burada asıl kusurlu İçişleri Bakanlığı'dır, vatandaşın can güvenliğini sağlamamıştır. Burada birinci derecede devletin sorumluluğu vardır. Üç raporda da yayalar kusurlu bulunmuştur. Raporlar birbiriyle örtüşmektedir.”
Mahkeme, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Kurulu'na yazı yazarak dosyanın akıbetinin sorulmasına karar verdi.
Sanıkların tutuklanması talebi reddedildi
Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak duruşma sonrası şu açıklamayı yaptı:
“Bu celsede daha önce Adli Tıp Kurumu’na giden raporun geri dönmediğini gördük. Buna ilişkin tenkit yazısı yazılmasını ve taraflara sorumluluklarını bildiren bir ihtar çekilmesini talep edildi. Bu yönde bir dilekçe yazılmasına karar verildi.
“Sanık Cengiz Aktaş sadece bir duruşmaya katılmıştı onun dışında hiçbir duruşmaya katılmadı. Aktaş’ın tutuklanmamı için yaptığımız talep reddedildi. Ancak Aktaş’ın bir sonraki durulmada hazır edilmesine karar verildi.
“Diğer sanığın tutuklanması talebimiz de reddedildi.”
Ne olmuştu?
2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giden aracın çarptığı Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aracın sürücüsü ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Annesi Fadime Ayvalıtaş da 13 Aralık 2013’te kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyor.
Dava hala sonuçlanmadı. Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya sunulan bilirkişi raporunda, “Ayvalıtaş’ın kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu” tespiti yer aldı, iki sanığın olayda kusurlu olmadığı sonucuna varıldı.
Mahkeme heyeti son duruşmada, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Genişletilmiş Uzmanlar Komisyonu'ndan raporun hazırlanmasının beklenmesine hükmetti. Dava devam ediyor. (AS)