Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın beşinci celsesinin ilk duruşması bugün (26 Eylül) Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
35 sanıklı davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, tutuksuz sanılar Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun, Mehmet Ayhan, Ercan Demir, Onur Karakaya, Faruk Sarı ve Erhan Tuncel katıldı.
Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.
Duruşmada dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Mehmet Ayhan savunması tamamlandı, çapraz sorgusuna geçildi.
Mehmet Ayhan kimdir?2005 yılı Ağustos ayında Trabzon Emniyeti’ne memur olarak atanmış, Erhan Tuncel’le olan ilişkiyi sürdüren kişilerden biri. Ayhan’ın, Dink cinayetine dair elde ettikleri bilgilerin tamamını aktarmadıkları, Hayal ve üyesi olduğu örgütün kararlılığını bildikleri ve cinayet tasarısındaki değişiklikleri evraklara aktarmadıkları ve örgüte operasyon yapmadıkları iddiasıyla yargılanmalarını talep ediliyordu. Ayhan hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bu şüpheliler hakkında ayrıca ''silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma'' suçlarından çeşitli hapis cezaları öngörüldü. Kaynak: Agos |
TIKLAYIN - İKİ ESKİ MÜLKİYE MÜFETTİŞİNİN "KOVUŞTURMANIN DURDURULMASI" TALEBİNE RET
Duruşmanın öğleden önceki oturumunda Ayhan'ın savunması alınırken, ikinci duruşmada mahkeme heyeti ve Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun soruları soruldu.
Mehmet Ayhan'ın sorgusu
Sorguda yöneltilen bazı sorular şunlar:
Erhan Tuncel'in elemanlıktan çıkarılması
* Erhan Tuncel’in neden bu kadar uzun süre görevden çıkartılmadığı na ilişkin,
Mahkeme Heyeti (MH): Erhan Tuncel hakkındaki raporu yazmanızdan altı ay sonra, cinayettem ik ay önce Yardımcı İstihbarat Elemanlığı'ndan (YİE) çıkarmışsınız. Bu kadar sorunluysa neden beklediniz? Neden para ödemeye devam ettiniz?
Mehmet Ayhan (MA): İlişkiyi düzeltmeye çalıştık. Yardımcı İstihbarat Elemanı bulmak zordur.
MH: Tuncel’in çıkartılmasını kim istedi. İlk kim bunu söyledi?
MA: Tek bir kişi değil. Bir kişi öyle karar vermez. Yönerge var. Ortada bir sıkıntı yokken benim amirim bu adamla ilişkiyi kesin demez. Ben de bunu diyemem. Kim verdi emri hatırlamıyorum.
Tuncel’in Jandarmayla irtibatı konusunda bilgisi olup olmadığı sorusuna Ayhan, “Telefon irtibatlarından görüyorduk. İnsani bir ilişkisi olduğunu söyledi” dedi.
Muhammet Kırmacı ile görüşme
* Muhittin Zenit'in tanıştırdığı Muhammet Kırmacı hakkında,
MH: Muhammet Kırmacı'yı, tanıyor musunuz? Haber alamanı mı?
MA: Değil.
MH: Kendisiyle 87 görüşme kaydınız var. Olay sonrası saatlerde de iki görüşmeniz var. Zenit ise 11 Eylül 2006 – 25 Ocak 2007 arasında 30 defa görüşmüş. Ercan Demir olay günü iki defa kendisini aramış.
MA: Şahsı Muhittin tanıyordu. Bayburt'a giderken bizi tanıştırdı. Üniversite öğrencisi. Yüz yüze de görüştük. Üniversite içindeki konula oluşturdu. Yazılama, sol grupların yaptığı eylem gibi konuşarı görüştük.
Aynı konuyla ilgili Hakan Bakırcıoğlu sorgusunda,
Hakan Bakırcıoğlu (HB): Muhittin Zenit, Muhammet Kırmacı'nın Yasin Hayal ile ilgili bilgi aktarması için sizle tanıştırdığını söyledi. Ayrıca kendisi Mustafa Özütrk'ün [dönemin Alperen Ocakları Başkanı] ev arkadaşı.
MA: Tabi bunlarla ilgili bilgi vermesini isterdik ama Yasin'in [Hayal] faaliyetiyle ilgili bilgi vermedi.
BH: Kendisinden bu konuyla ilgili bilgi istediniz mi?
MA: Yasin'in cinayet işlemeyi planlamasıyla ilgili bir şey söylemedik. Üniversitedeki faaliyetlerle ilgili bilgi vermesini istedik.
Yasin Hayal 24 saat takip edildi mi?
* Yasin Hayal'in takip edilip edilmemesine ilişkin,
HB: Engin Dinç, Meclis Araştırma Komisyonu'na beyanında Yasin Hayal'i 24 saat takip ettirdiklerini söylemişti. Öyle miydi?
MA: Hatırlamıyorum. Zaman zaman takip ettik. Hayal'in faaliyetini tespit ettiğimiz olmadığı için zaman zaman kontrol ettik. Büroda zaten üç kişiyiz. Bilgi alırsak o zaman 24 saat takip ederdik.
* Hayal'in dinlenen telefonunu kullanmamasına ilişkin,
HB: Yasin Hayal bir süre sonra telefonunu kullanmamaya başladı. Bundan şüphelenmediniz mi?
MA: Bizim tespit edebildiğimiz bir faaliyeti yoktu. Faaliyeti olsaydı, şüphelenirdik.
Cinayet günü Muhittin Zenit'le "havadan sudan" konuşma
* Cinayetin ardından Erhan Tuncel'i telefonla aramasına ilişkin,
MH: Erhan Tuncel'i aramanı kim söyledi?
MA: Ben o sırada Çaykara'daydım. çaykaradaydım beni ercan demir aradı. "tunceli ara bir bak bakalım bizim yasinler mi yapmış" dedi. Muhittin Zenit Bayburt'tan geldi.
MH: Zenit ile karşılaştın mı? Ne konuştunuz?
MA: Havadan sudan.
Duruşma yarın (27 Eylül) Ayhan'ın sorgusuyla devam edecek.
Ne olmuştu?
Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu sanıkların yargılanmalarına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dört gün devam edilecek.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti. Ancak savcı Gökalp Kökçü, jandarmayı kamu görevlileri ile ilgili hazırladığı iddianameye dahil etmemişti.
TIKLAYIN - DİNK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE JANDARMA CİNAYET MAHALLİNDE MİYDİ?
Bundan kısa süre sonra, 11 Ocak 2016'da Kökçü soruşturmadan alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kökçü, 26 Temmuz 2016'da yeniden soruşturmanın başına getirildi.
27 Temmuz'da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. 31 Temmuz'da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.
3 Ağustos'ta ise Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Aynı gün jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.
7 Ağustos'ta da dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.
9 Ağustos'ta eski astsubay Emre Cingöz, Hrant Dink cinayetinin olduğu gün olay yerinde olduğu gerekçesiyle, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ / PDY) üyeliği ve kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklandı. Aynı gün Şüpheli jandarma astsubaylar Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, eski uzman çavuşlar Rahmi Özer ile Musa Yıldırım ise aynı suçlardan, adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
16 Ağustos’ta Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, jandarma istihbarat görevlisi Astsubay Veysel Şahin, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Ecevit Emir ve Uzman Jandarma Adem Sarıgöl tutuklandı.
Hrant Dink cinayeti davasında “örgüt olmadığı”nı söyleyen ve iki kişi dışındaki sanıkları tahliye eden mahkemenin başkanlığını yapan hakim Rüstem Eryılmaz 20 Ağustos’ta tutuklandı.
25 Ağustos’ta gazeteci Ercan Gün ile Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız tutuklandı. (EA)