İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), sanatçı Mehmet Atak'ı vicdani ret ve anti-militarizm mücadelesi nedeniyle bu yılki "İnsan Hakları Ödülü"ne layık buldu.
Dernek, "adil bir barışı, onurlu bir yaşamı, kim olursa olsun zalime karşı durmayı kurulduğu günden beri ilke edindiklerini, Atak'ın aynı ilkelerle mücadele verdiğini" ifade etti.
Ödül töreni 8 Aralık Cumartesi, saat 18:30'da Ankara, Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Ödül daha önceki yıllarda şu isimlere verildi:
Rakel Dink, 12 Eylül askeri müdahalesini yapanlar hakkında ''anayasal suç işlediklerine'' dair iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski savcı Sacit Kayasu, Tunus'ta kendini yakarak halk ayaklanmasını başlatan Muhammed Buazizi, Cumartesi Annesi Berfu Kırbayır, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden gazeteci Cevdet Kılıçlar, gazeteci Ahmet Altan, Free Gaza Grubu, İnanç Özgürlüğü Mücadelesiyle tanınan Dr. Hatice Kanlıtaş, SSCB İnsan Hakları Hareketi öncülerinden Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu, vicdani redçi İnan Suver, Genç Siviller, gazeteci Ersin Kalkan, avukat Muharrem Balcı, gazeteci Roni Marguiles, polis şiddetine karşı mücadele başlatan Mehmet Tursun, Ayrımcılığa Karşı Kadın Derneği kurucusu hukukçu Fatma Benli, Çin'deki Müslüman Türklerin sesini dünyaya duyurmaya çalışan Rabia Kadir, Türkiye'de tecavüz edildikten sonra öldürülen İtalyan sanatçı ve barış aktivisti Pippa Baca.
Mehmet Atak kimdir?
1965'te Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde doğru. Bornova Anadolu Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları bölümünden mezun oldu. Yale Üniversitesi'nde psikodrama eğitimi aldı.
Tiyatro ve sinema alanında oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Atak, 1997 sezonun sonunda İstanbul Şehir Tiyatroları kadrosundan istifa ettikten sonra çalışmalarını serbest olarak sürdürüyor.
Son olarak Garajİstanbul'da Pınar Selek için Masal Pınarı: Devlet İnsanı Sadece Canını Alarak Öldürmez adlı oyunu sahneleyen Atak, halen Miraçname ve Ben-İm adlı iki karma sanat ile Nuri Pakdil uyarlaması Korku ve vicdani ret üzerine Senin Emrin Beni Kesmez Be Ablam adlı iki tiyatro projesi üzerinde çalışıyor.
Atak'ın üzerinde çalıştığı projelerden biri de, Batı opera kalıplarının dışında hazırladığı "Bizans Operası."
TRT2'de Sevin Okyay'la beraber Ve Sinema adlı programın danışmanlığını ve sunuculuğunu üstlendi. Geçtiğimiz yıl da Gülsüm Ekinci'yle beraber SuTV'de ayrımcılıklar üzerine Ötekileştir-Me adlı bir program hazırlayıp sundu.
Bu programın TMK Mağduru Çocuklar bölümü için, Kartal Cumhuriyet Savcılığı Atak ve Ekinci'ye, milletvekili, baro başkanı, yargıç, avukat, psikolog, adli tabip, gazeteci ve oyuncu konuklarıyla birlikte TCK 216'dan soruşturma başlattı.
Atak'ın başlattığı en etkili kampanya, üç yıl süren ve değiştirilmesi talep edilen yedi yasadan altısı değiştirilince kendini fesheden TMK Mağduru Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları kampanyası oldu.
Atak uzun zamandır ağırlıklı olarak anti-militarizm üzerine çalışıyor. (AS)