11 Ekim 2007'de hayatını kaybeden, Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayınlanan Mehmed Uzun için dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenleri tarafından bugün Diyarbakır, İstanbul, Erbil ve Stockholm'de anma törenleri düzenleniyor.
55 yaşında hayata veda eden Modern Kürt Edebiyatının öncülerinden olan Uzun hakkında Türkiye'de çok sayıda dava açılmıştı. 1981'de Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 12 Eylül'de kapatılması ve yazarların bir bölümünün tutuklanmasını eleştiren yazıları nedeniyle Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı ve 1992 yılına kadar Türkiye'ye gelemedi.
İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği'nin üyesi olan Mehmed Uzun, İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp'te aktif olarak çalıştı ve uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı.
"Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" romanı ve "Nar Çiçekleri" adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılanan Uzun, her iki davadan da beraat etmesi sonucu "Bu kararı ümitle bekliyordum. Sadece kendi hesabıma değil, Türkiye hesabına bekliyordum. Umarım bu karar, demokratikleşmenin, edebiyat ve sözün mutlak serbestliğinin önünü açar " demişti.
"Var olmanın sınır noktasındaki edebiyat"
"Dil ve edebiyat, bireyin ve topluluğun ruh halini en iyi yansıtan aynadır" diyen Mehmed Uzun, hayatı boyunca gelişmesi için mücadele verdiği Kürt edebiyatını şu şekilde adlandırmıştı:"Kürt edebiyatını, var olmanın sınır noktasındaki bir edebiyat olarak değerlendirmek, sanırım, yanlış olmaz."
Mehmed Uzun için Diyarbakır Mardinkapı mezarlığında düzenlenecek anma törenine dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenleri katılacak.
Yaşar Kemal, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Altan, Ahmet Türk, Gülten Kaya, Fatoş Güney, Hasan Cemal ve Sırrı Sakık gibi isimlerin katılımının beklendiği İstanbul'daki anma töreni ise saat 19.00'da, Taksim Metro Park Otel'de yapılacak. (BK/HK)