Değirmencioğlu ve Şirin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, gazetelerde nasıl yer aldığı, bayramın kamuoyuna nasıl sunulduğu sorularına cevap aradı.
12 gazetenin incelendiği araştırmanın sonuçları hakkında şu bilgiler verildi:
"19 Mayıs'ta da gençlerin sesi dinlenmiyor"
* 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda gençlerin sesleri gazeteler tarafından duyurulmamaktadır. Bunun yerine kimi gazeteler, gençlerin ağzından söylenmiş gibi görünen başlıkları kullanmakta, hatta manşete çıkarmaktadır.
* Bayram'da genç, özne değil nesne olarak sunulmaktadır. Yayımlanan fotoğraflar incelendiğinde, odak noktasının düzenlenen törenler ve resmi ziyaretler olduğu, gençlerin bu tören ve ziyaretlerde neredeyse bir süs olarak yer aldığı görülmektedir.
* 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda çocuk ve gençlerin hakları, özellikle gencin katılım hakkı ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin en önemli öğesi olan bireyin yararı üzerinde durulmamaktadır.
* 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde gençlerin yaşadığı sıkıntılar gazetelere hemen hiç yansımamaktadır. Gençlerin törenlerde, örneğin "yine sıcak bir günde alanlarda olduğu" söylense bile bunun ötesinde bir yorum veya görüş belirtilmemekte; bu konuda özel bir duyarlılık veya karşı çıkış olmadığı görülmektedir.
* 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda milliyetçi söylem birçok diğer ulusal bayramda olduğu üzere genel olarak yaygın, kimi gazetelerde ise özellikle baskındır. Özellikle vurgulanan "biz" ve "biriciklik" söylemi, gerek geçmişe (örn., "Hedef Yine Aynı Hedef", "Bu Yolculuk Bitmez", "Şahlanışın Yıldönümü", "Esir Milletlerin Lideri) gerekse Türkiye dışındaki coğrafyalara (örn., "19 Mayıs Kıbrıs ve Kosova'da törenlerle kutlandı.") yapılan göndermeler gibi milliyetçi söylemlere özgü öğelerin öne çıkarılması dikkati çekmektedir.
* Bayram bağlamında yayımlanan haberlerde gençlerin sorunlarının ele alınışı, gençlerin çıkarlarının ve yararının ele alınmasından çok, gençlerin durumlarının politik malzeme yapılmasına veya gençlerin karikatürize edilerek hatta "zavallılaştırılarak" sunulmasına varmaktadır.
* 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, kimi çok satan gazeteler tarafından çocukları tüketime itmek için kullanılan 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile karşılaştırıldığında daha az sorunlu görünmektedir.(NK)
Daha geniş bilgi için:
Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu
Telefon: 216 22 22, içhat: 382
Faks: 216 84 77
e-posta: [email protected]