İletişim fakülteleri, siyasi partiler, medya ve sivil toplum örgütlerinden oluşan 14 imzalı metinde barış için kullanılan dilin önemine dikkat çekildi.
“Hiçbir sözlü ve fizik şiddet eylemi, hangi grup tarafından hangi gerekçeyle üretilirse üretilsin, meşru değildir” denilen açıklamada kamuoyuna şu çağrı yapıldı:
“Türkiye kamuoyunu; medya aracılığıyla üretilen çatışmacı dile, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü baskı ve tehdide, sosyal medyadaki ayrımcı dile karşı ortak bir tavır almaya davet ediyoruz. Kamuoyunu, akıl dilinde ortaklaşarak müzakere etiğinde buluşmaya ve toplumsal barışa sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
“Şiddet yüklü dil daha fazla olumsuzluklara kapı açar”
Açıklamada şu ifadeler öne çıktı:
“Toplumsal ayrışmayı destekleyen bir toplumsal bilinci besleyen her türlü söylemin her türlü iletişim aracıyla üretilmesini ve yayılmasını, toplumsal ve siyasal barış açısından tehlikeli buluyoruz. Birlikte yaşama hukukunu ve toplumun her bir üyesini birbirine bağlayan toplumsal sözleşmeyi yaralayan şiddet yüklü dil, daha fazla olumsuzluklara da kapı açar.
“İfade özgürlüğü sınırlarını aşıp nefret söylemine, ırkçılığa varan medya üretimleri bizi bir arada tutan toplumsal siyasal zeminin kaybolmasına neden olmaktadır.
“Bu yüzden tüm medya mensupları yazdıkları her kelimenin kışkırtıcı veya yatıştırıcı etkisini hesap etmek zorundadır.
“Medya mensuplarına baskı özgür iletişime engel”
“Diğer yandan medya mensuplarının üzerindeki siyasal-ekonomik baskı da özgür iletişim ortamının önünde önemli bir engeldir. Saldırıya uğrayan gazeteler ve gazeteciler, erişim engelleme kararları, gazetecilerin işsizleştirilmesi ifade özgürlüğü açısından karanlık bir dönemin işaretleridir.
“Bu ölümlerin ve çatışmaların yarattığı tahribatın kendini en çok gösterdiği yerlerden biri de kuşkusuz sosyal medyadaki kutuplaştırıcı içeriklerdir.
“Nefret dili zincirleme olarak yayılabilmekte, toplumsal barışı yıkmayı amaçlayan kesimler de bu ortamdan yararlanarak sadece saldırı amaçlı olarak kitleleri sokağa çağırabilmektedir.”
İmzacılar: Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Alternatif Bilişim Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DAĞ Medya, Disk Basın İş Sendikası, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gündem Çocuk Derneği, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, Kaos GL Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi. (BK)