“İletişim derslerinde hocalarımız radyonun avantajının, patates soyarken haberleri dinleyebilme özgürlüğü vermesi olduğunu söylerdi. Medyapod da benzer bir avantajı kullanıyor diyebiliriz. Yoldasınız ve kulağınızda kulaklık, müzik dinlemiyorsunuz, Zeynep Yüncüler ile siyaset bilimci Sezin Öney, Türkiye Katar ilişkilerini konuşuyor, Katar Şeyhi'nin Türkiye'ye neden uçak hibe etmiş olabileceğinin yanıtını arıyorlar. Bu sırada metrodan inip koşar adım vapura seyirtiyorsunuz. Birazdan evde olacaksınız, belki patates soymanız gerek, Katar meselesinden sonra Can Semercioğlu’nun kültür-sanat programı olan ‘Şapka Altı Konuşmaları’ var sırada. Semercioğlu'nu dinlerken yemeği yaparsınız, Tunca Öğreten ve Fatih Yaşlı’nın ‘Kampana’ programı sırasında da yemeğinizi yersiniz. Üstelik bunu yaparken internet kotanızı da harcamazsınız.”
Podcast nedir derseniz, internet üzerinden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta yer alan, müzik veya konuşmadan oluşan bir program. ABD ve İngiltere'de yaklaşık 18 yıl önce yayılmaya başlayan podcast, Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşıyor diyebiliriz.
Medyapod da tam olarak burada karşımıza çıktı. Podcast, video, izlenim, söyleşi gibi türlerde içerikler üreten bir ağ olarak hayatımıza girdi. Medyapod’da daha çok podcast programları yer alıyor. Fikri akademisyen Sarphan Uzunoğlu ve gazeteci Tunca Öğreten ortaya atmış; farklı podcast içerikleri üreten gazeteciler de destek veriyor.
Uzunoğlu: Açık Gazete'yi dinlerdim
Norveç’te UiT The Arctic University’de görev yapan Doç. Dr. Sarphan Uzunoğlu oluşum için, “Podcast formatını seçmemizin nedeni kendi tüketim alışkanlıklarımızı da göz önünde tutmamızdı. Şehir yaşamı ve aslında günlük alışkanlıklarımızın içerisinde büyük yer tutan radyonun boşluğunu hissetmemiz bence Tunca ile ikimiz açısından da bir motivasyon kaynağı oldu. Türkiye’de yaşarken her sabah Açık Gazete’yi dinlerdim; hala da denk geldikçe dinliyorum.”
Uzunoğlu podcast’in internet kotası sorunu yaşatmayan, her yerde dinlenebilen taze içerik sağlayabildiğini söylüyor.
Öğreten: "Artık ses en önemli özgürlük"
Medyapod’da ses var görüntü yok diyebiliriz. Podcastler Spotify, Spreaker, Apple iTunes, Youtube, Soundcloud üzerinden dinlenebiliyor. Dolayısıyla çevrimiçi sunulan bir özgürlükten bahsetmek mümkün.
Medyaya dair dertlerinin hep var olduğunu, bunun üzerine tartışmalar yaptıklarını söyleyen Tunca Öğreten ise “Her şey bir anda gelişti. Siteyi kurduk, teknik kısımları hallettik. Bir baktık ki dokuz on tane program oluşmuş bile”.
Öğreten’e göre yaptıkları büyük bir yenilik; “Podcast medyada bir devrim olacak bence. Yansıması her ne kadar geç olsa da, bir şekilde ilerleyeceğiz. Bakıldığında Medyapod’dan sonra podcast yayınları artmaya başladı. İnsanlar kendi podcastlerini üretiyor artık. Dolayısıyla takip ediliyoruz. Birkaç seneye daha da çok gelişecek. Biz de ilklerden biriyiz, öyle olduk yani.”
“Podcast’in, iktidarın ellemediği bir alan olması, bir diğer önemli detay” diyor Tunca Öğreten. “Çünkü bakıldığında gazete kapatılıyor, kayyum atıyorla r, internet yayınları da keza öyle kesilebiliyor vs. Ama podcast farklı. Engellenemez, mümkün değil. Yani bir podcast hoşuna gitmezse onu kaldırmak için Spotify’ı falan kaldırman gerekecek. Ya da Apple’dan kaldırman gerekecek. Bu da imkansız gibi. Dolayısıyla artık ses en önemli özgürlük diyebiliriz."
Medyapod’da neler var?
Medyapod'da, teknoloji, kültür medya, spor ve siyaset alanında farklı programlar var. Şimdilik jenerik kategorilerde üretim yapılıyor.
Mesela gazeteci Zeynep Yüncüler ve siyaset bilimci Sezin Öney’le birlikte "Arabaşlık" adlı bir program yapıyor. Yüncüler, Öney'le iç ve dış politikadaki gündemi konuşuyor.
KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyeni Ertuğrul Uzun derslerini podcast üzerinden sürdürüyor: “Hukuk Başlangıcı Dersleri”.
Aydın Emre Topçu’nun hazırladığı “Münferit” isimli bir program, Can Semercioğlu’nun kültür-sanat programı olan “Şapka Altı Konuşmaları”, gazeteci Tunca Öğreten ve akademisyen- yazar Fatih Yaşlı’nın birlikte gerçekleştirdiği “Kampana” adlı bir program, İlkan Akgül ve Emre Saklıca’nın bir buçuk yıldır sürdürdükleri “ShortMag” isimli web projesi de podcastleri ile Medyapod’da yer alıyor.
Zeynep Yüncüler: “Yeni ve pratik bir mecra”Gazeteci Zeynep Yüncüler bir süredir freelance çalışıyor. Bu süre içerisinde iki ay kadar Artı TV’de Odak adında bir program hazırlayıp sundu. Birçok işte beraber çalıştığı meslektaşlarının yer aldığı bu platformla yolunun kesişmesi çok zor olmamış: “Medyapod'da yayın yapanlar, ben de dahil birçok gazete, haber sitesi, televizyonda çalışmış ya da çalışmaya devam eden kişiler. Bu yüzden podcast bizim için de yeni bir mecra, ancak yabancı da değil. Bu yüzden alışması da zor değil. Pratik bir mecra. Pratikliği hem yayıncı hem de dinleyici için geçerli. En basit örnekle, yayıncı yayını, nerede olursa olsun istediği zamanda istediği yerde, istediği cihazla (akıllı telefon, tablet, dizüstü/masaüstü bilgisayar...) programını hazırlayabilir, aynı şekilde dinleyici de nerede olursa olsun istediği yerde istediği zaman istediği cihazda seçtiği bir programı açabilir, dinler, durdurur ya da indirir.”Zeynep Yüncüler, medyapodda haftada bir gündemin öne çıkan gelişmelerinden oluşan Ara başlık adında bir podcast hazırlıyor. Kendisi soruyor, siyaset bilimci Sezin Öney yanıtlıyor. “Sezin’i dinlemek hem keyifli hem öğretici gerçekten, dinleyicileri sıkmadan en zor konular da bile akıcı kısa ve net konuşuyor.” Genelde podcastleri en fazla 36 dakika kadar oluyor. |
Site adresi: medyapod.com Twitter: @medyapod
Sarphan Uzunoğlu kimdir?
Akademisyen, gazeteci. UiT The Arctic University of Norway Dil ve Kültür Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Journo.com.tr'nin yazı işleri müdürlüğünü yürüten ve doktorasını haber odalarında preker gazeteci emeği üzerine yazdığı tezle tamamlayan Uzunoğlu aynı zamanda P24, Global Voices, Creative Disturbance gibi platformlara da katkı sağlamaktadır.
Tunca Öğreten kimdir?
Gazeteci. Taraf, Diken, Journo, Taz, Deutsche Welle, Vocatic ve Al-Monitor için haber, yazı ve söyleşiler hazırladı. TGS ve IFJ üyesi. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğrenim gördü.
Zeynep Yüncüler kimdir?
Lisans eğitimini İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde tamamlandı. Gazeteciliğe Milliyet gazetesinde başladı. Artı 1 TV ve BirGün gazetesinde çalıştı. Gündem ve politika alanında altı belgesel hazırladı. Çağdaş Gazeteciler Derneği 2016 yılı Başarı Ödülleri'nde röportaj dalında ödüle layık görüldü. Artı TV'de 'Odak' adında haber programını hazırlayıp, sundu. Journo editörü ve Medyapod'da 'Arabaşlık' adında podcast haber programını hazırlıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticisi. (SO/HK)