TGC öncülüğünde yapılan toplantıda medyada yaşanan sorunların ancak örgütlü bir dayanışma içinde aşabileceği vurgulandı.Ekonomik krizle birlikte işten çıkarılmaların yoğun olarak yaşanacağına dikkat çekilen toplantıda, TGC Genel Sekreteri Celal Toprak'ın moderatörlüğünde katılımcılar görüş ve önerilerini paylaşma fırsatı buldular
TGS'den 2 Aralık'ta işten çıkartmalarına protesto
Piyasada aktif olarak çalışan ve işten çıkarılma korkusuyla yüz yüze olan gazetecilerin katılımının az olduğu toplantıda, gazetecilerin kendi sorunlarına karşı duyarsız kaldığının altı çizildi. Toplantıda TGS İstanbul Şubesi, 2 Aralık Salı günü saat 10.30'da Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na bir yürüyüş düzenleyeceklerini duyurdu.
Gazetecilerin sorunlarının çözümün yine gazetecilerin elinde olduğunu vurgulayan Toprak, "Dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. TGC olarak toplantıdan çıkacak sonuçlar doğrultusunda yeni bir yol haritası belirleyeceğiz" dedi.
TGC Başkanı Orhan Erinç'in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı toplantıda, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay ile Yönetim Kurulu Üyeleri Doğan Satmış, Recep Yaşar ve Gülseren Güver hazır bulundu.
TGS şube yöneticileriyle katıldığı toplantıda; Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı ve TGS Hukuk Danışmanı Güven Ergin de birer konuşma yaptı.
Keskin: Gazetecilerin iilgisi ortada
TGS'den TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin, gazetecilerin içinde bulunduğu sorunların temelinde örgütsüzlüğün yattığına dikkat çekti. "Bu salonda da gördüğümüz gibi çalışanlar maalesef kendi sorunlarına sahip çıkmıyorlar. Burada duayen gazetecilerimiz var ama piyasada çalışan gazetecilerimiz maalesef yok" dedi.
Keskin, baskılarla birlikte yaşanan örgütsüzleştirme süreciyle bugün sadece Anadolu Ajansı, Cumhuriyet gazetesi ve ANKA'da toplu sözleşme görüşmelerini yürütebildiklerini ifade etti.
2000 krizinde bir anda 2 bin kişinin işten çıkarıldığını anımsatan Keskin, "Bugün krizin etkileri Türkiye'ye yansımadan hemen ilk çözüm olarak yine basın emekçileri işten çıkarılmaya başlandı. Çözüm işçi çıkarmak olmamalı, işverenler farklı yöntem bulmalı. Krizi işçileriyle birlikte aşmalı" diye konuştu.
Türkoğlu: Okuyucu, izleyici ve dinleyici dayanışması da önemli
İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Genel Sekreteri Nurçay Türkoğlu sorunların aşılmasında okuyucu, izleyici ve dinleyici dayanışmasının önemine, gazeteci Nail Güreli, hak taleplerini siyasiler nezdinde yapmanın gerekliliğine vurgu yaptılar. (SE/AÖİ/EÖ)