Sempozyumun ikinci gününde Türkiye ve Yunanistan medyasının kadın çalışanları bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye ve Yunanistan medyasında çalışan kadınların, sosyal, siyasi ve ekonomik açıdan durumu ele alındı; kadın medya mensuplarının, erkek meslektaşlarına göre fırsat eşitliği konusundaki ortak problemleri ve çözüm önerileri tartışıldı.
Milliyet Gazetesi Yazarı Ece Temelkuran, Türkiye'de gazeteci kadınların banka memurelerine benzediğini savunarak, "Hangi gazeteye giderseniz gidin çok fazla kadın gazeteci çalışıyor. Aslında, kadınlar çalışıyor, erkekler fikirleri üretiyor" dedi.
Türkiye'de kadın gazeteciler arasında "Sex and The City" yazarlığının ortaya çıktığını belirten Temelkuran, "Bir taraftan namus cinayetleri işlenirken, diğer taraftan bu kadar özgür kadınların ortaya çıkması bana ironik geliyor" diye konuştu.
"Ayrımcı bakış açısı var"
Zaman gazetesi yazarı Nevval Sevindi, kadınların erkeklerle rekabetinden çok, bu rekabetteki ayrımcı bakış açısının önemli olduğunu belirtti. Sevindi, bu ayrımcılığın içselleştirilerek doğal hale getirildiğini ve herkesin farkında olarak ya da olmayarak bu ayrımcılığı yaptığını söyledi.
Kadın olmasının en çok eleştirilen tarafı olduğunu vurgulayan Sevindi, "Benim bilgimi değil, saçlarımın rengini, küpelerimi eleştirdiler" dedi.
Kendi gazeteci modelinin, yönetici erkekler tarafından sevilmeyen bir model olduğunu ifade eden Sevindi, "Burada bir etiket var; bu etikete uygun davranmazsan seni eleştiriyorlar. Erkekler başarılı kadınları kendilerine hakaret olarak görüyorlar" diye konuştu.
Başarılı, güzel ve akıllı kadın gazetecilerin erkekler tarafından hoş karşılanmadığını kaydeden Sevindi, kadın gazetecinin kendisine hakaret edilse bile terbiyeli kız çocuğu imajını korumasının beklendiğini söyledi.
Hürriyet gazetesi yazarı Zeynep Göğüş, medyada kadın gazetecilerinin çok fazla hırpalandığını belirterek, kadın gazetecilerin erkeklere oranla daha fazla bedel ödediğini söyledi.
Göğüş, rekabetin erkeklerle yapılmaya başlandığı zaman sorunun çözüleceğini savunarak, "Kadın örgütlerinin güçlendirilmesi gerekir. Sadece üye sayısının arttırılması değil, etkinliklerinin de arttırılması gerekir" dedi.
Sempozyuma Yunanistan Skaı Radio'dan katılan Nineta Vidali erkeklerin kurallarını bozduğunu belirterek, "Kadın gazeteciler 40 yaşından sonra iyi bir hammadde olmazlar. Onlar, daha pahalıdır. Sermaye, daha az ücret alan genç meslektaşlarını tercih eder" görüşünü savundu.
Vidali, Yunanistan'da da erkeklerin çok sert çalıştıklarını kaydederek, bu ortamda kadın gazetecilerin kadınlıklarını kaybetmeden de gazetecilik yapabileceklerini ifade etti. (BB)