Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/ bianet ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya kanadı Reporter ohne Grenzen ile birlikte yürüttüğü Medya Sahipliği İzleme Projesi (MOM) bulguları basın toplantısıyla açıklandı.
Nippon Hotel’de düzenlenen basın toplantısı IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Tuğrul Eryılmaz, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, RSF Almanya Direktörü Christian Mihr ile AB Delegasyonu Siyasi İşler Bölüm Başkanı Ireneusz Fidos açılış konuşmasıyla başladı.
Eryılmaz: Somut verilere ihtiyaç var
Eryılmaz “1974’te başladığım gazetecilik serüveninde bugün medya inanılmaz bir hale geldi. Merak ediyorum, bunlar beş tane adamlar, neye sahipler, niye bunlara izin veriliyor, neden bunlarla başa çıkamıyoruz. Bu sorularla somut verilerle cevap verilmesi lazım” diye konuştu.
Mihr: Hükümet ekonomik kozlarla medyayı kontrol ediyor
Mihr medya sahiplerinin ellerinde bulunan medyayı uzun zamandır kendi çıkarları doğrultusunda bir “silah” gibi kullandığını, bunun küresel bir sorun olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Türkiye’de bağımsız ve eleştirel medya kritik bir durumda. Bunun sebebi Türkiye hükümetinin devam eden baskıları.
“Medya sahipliği ne kadar akademik bir konu gibi görünse de hükümet elindeki ekonomik kozlar ile medyayı kontrol ediyor.
“Ancak bu durum medya gözlemcileri tarafından takip ediliyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü mücadelesi bitmedi ve sonuçta özgürlük her zaman kazanır. Bu nedenle umudum sürüyor.”
Fidos: Medya sahipliği editöryel bağımsızlığı tehdit ediyor
Avrupa Delegasyonu olarak bianet ve RSF raporlarını takip ettiklerini söyleyen Fidos “Medya sahipliği editöryel bağımsızlığı tehlikeye atıyor” dedi. Medya pazarının belli gruplar tarafından domine edildiğini vurgulayan Fidos bu projenin Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün perçinlenmesine katkıda bulunmasını beklediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından “Medya Sahipliği İzleme” web sitesini proje direktörü Olaf Steenfadt, proje sorumlusu Dilay Yalçın, araştırmacılar Elif İnce ve Burcu Karakaş, proje danışmanı Ceren Sözeri hukuk danışmanı Nihan Güneli araştırma metodlarına ilişkin bilgi verdi.
Buna göre araştırmada,
* Bilgi Edinme Hakkı
* Ticaret Sicil Gazetesi
* Ticaret odalarından yararlanıldı.
Yalçın ise proje yöntem ve bulgularına ilişkin bilgi verdi.
Proje hakkında
MOM; dünyanın her yerinde; basın özgürlüğü ve bilgilendirme ve bilgilendirilme hakkını savunmayı amaçlayan RSF Almanya kanadı Reporter ohne Grenzen öncülüğünde başladı ve yürütülüyor.
RSF projede bölgesel partner bir kuruluşla koordine çalışıyor. Örneğin Kamboçya’da partneri Bağımsız Medya için Kamboçya Merkezi (CCIM) idi.
MOM projesi Federal Almanya Ekonomik Gelişme ve Kooperasyon Bakanlığı mali desteğiyle gerçekleşti. (EA)