Adana'da annesini öldürdüğü iddia edilen R.A. (12) için sosyal hizmet uzmanı Abdullah Karatay, "Eğer 12 yaşında bir çocuğun bu sakinlikle annesini öldürdüğü iddiası doğru ise her şeyden önce psikiyatrik tedavi görmesi sağlanarak korunmasına başlanmalı, birincil ihtiyaç tedavi" diyor.
Diğer yandan gerek çocuğun gerekse ailenin cinayeti bu derece normal karşılamalarını anormal karşılamak gerektiğini savunan Karatay ailenin de tedavi görmesi gerektiğini dile getirdi.
"Suça itilen çocuklarla kalıp yoğun destek almalı"
Diğer yandan Karatay Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) korumasında olan R.A.'nın suça itilmiş çocuklar için düzenlenen ve yoğun destek alabildikleri özel yerlerde geçici süre ile barındırılmasının daha yararlı olacağı, böyleçe R.A.'nın daha özellikli korunacağı görüşünde.
İyi örnek gösterilemeyeceği gibi "anne katili" de denemez
Medyanın gerek fotoğraflarıyla gerek kişisel bilgileriyle kimliğini deşifre etmesinin affedilemez olduğunun altını çizen Karatay "Kurumlar çocuğu ne kadar saklarsa saklasın medyaya çok iş düşüyor" dedi.
"Anne katili" gibi ifadeler kullanan yaygın medyanın dilini de eleştiren Karatay "Bu durum bugüne has değil, medyada etiğin gelişmemesiyle alakalı bir durum" diyerek medyaya çağrıda bulunmak için kamuoyu oluşturulması gerektiğine işaret etti.
"Anne katili gerçekliği olmayan, popüler kültür ürünü ve özel sohbetlerde kullanılabilecek türden bir kavram. Bu türlü bir dil ayrımcılığa ve dışlayıcılığa neden olur ki ileride çocuk açısından daha büyük bir sorun anlamına gelir, bu durumda ortaya çıkacak sorunun failinin de bu dili çekinmeden kullananların olması kaçınılmaz. Özetle bu türlü dilden uzak durulmalı, toplumsal eğiticiliğe yönelik haberler yapılmalı İyi örnek gösterilemeyeceği ortadayken 'anne katili' diye de verilemez."
Medyanın uluslar arası çocuk hakları sözleşmelerini de gözetmesi gereltiğini söyleyen sosyal hizmet uzmanı "R.A. örneğinde de medyaya R.A.'nın bakıma, tedaviye, korunmaya muhtaç olduğu ve tüm bunların onun hakkı olduğunu hatırlatmamız gerekir. Korunma ve tedavi hakkı evrensel haklarıdır" dedi.
Karatay ekledi:
"Son zamanlarda özellikle bu yaşlardaki çocuklarda şiddet vakaları çoğaldı. Sosyal Hizmetler'in bunu araştırıp belki adalet ve sağlık alanlarına uzman kaydırması ya da bu soruna yönelik özellikli bir çalışma içine girmesi gerekebilir." (EZÖ)