Medya patronu Jimmy Lai, protestolara katılıyordu.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hong Kong'daki protestolara katıldığı için hali hazırda cezaevinde tutuklu bulunan medya patronu Jimmy Lai, izinsiz gösteriye katıldığı gerekçesiyle verilen yeni ceza ile birlikte 20 ay hapisle karşı karşıya kalacak.
Bugün çıkan kararla hüküm giyen dier aktivistler arasında Figo Chan, "Uzun Saç" olarak bilinen Leung Kwok-hung ve 18 ay hapis cezasına çarptırılan Lee Cheuk-yan yer alıyor.
Reuters'in haberine göre, Cuma günkü hükümde Yargıç Amanda Woodcock, bazı sanıkların 1 Ekim'deki yürüyüşlerinin barışçıl olacağı yönündeki iddialarının "safça ve gerçekçi olmadığını" söyledi.
Çin'in ulusal gününde protestolar protestocular ve polis arasında büyük çatışmalar yaşandı. Polis yetkilileri olayları daha sonra "Hong Kong'un en şiddetli ve kaotik günlerinden biri" olarak nitelendirdi.
En az iki başka suçlama var
İş insanı, ülkenin yeni ulusal güvenlik yasası uyarınca dayatılan ve en fazla ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecek en az iki başka suçlamayla karşı karşıya.
Lai, ayrılıkçılık, yıkım, terörizm ve yabancı güçlerle gizli anlaşmaları suç sayan yasa uyarınca tutuklanacak en önde gelen kişilerden biri olarak görülüyor.
"İçinizde korku uyandırabilirlerse..."
Hapis cezasına çarptırılmadan önce BBC ile yaptığı son röportajda şunları söyledi:
"İçinizde korku uyandırabilirlerse, bu sizi kontrol etmenin en ucuz ve en etkili yoludur ve bunu bilirler. Gözdağı yöntemini yenmenin tek yolu korkuyla yüzleşmek ve bunun sizi korkutmasına izin vermemek, "dedi.
Jimmy Lai kimdir?
- 1 milyar dolardan (766 milyon sterlin) fazla olduğu tahmin edilen ilk servetini giyim endüstrisinde yaptı ve daha sonra medyaya atıldı ve Next Digital'i kurdu.
- Next Digital, Hong Kong ve Çin liderliğini sık sık eleştiren, iyi okunan bir tabloid olan Apple Daily'yi yayınlıyor.
- Bu ayın başlarında yetkililer, banka hesapları ve Next Digital'deki %71,26'lık hissesi de dahil olmak üzere Lai'ye ait varlıkları dondurdu - tahminen 45 milyon dolar (31 milyon sterlin) değerinde varlığa.
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Geçen yıl Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Çin'in ülkeye bağlı özerk bir bölge olan Hong Kong için hazırladığı tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası Haziran 2020'de oybirliğiyle kabul edildi. Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlükleri kısıtlanmaya başladı. |