Kocaeli’nin Yahyakaptan Mahallesi’nde Brisa Fabrikası yetkililerinin mahalle halkı ile çevreci örgütler arasında çıkan tartışmayı izleyen habercilerin polis şiddetine uğraması gazeteci meslek örgütlerinin tepkisi çekti.
Basın Konseyi ve DİSK Basın İş ayrı ayrı yayınladıkları basın açıklamasında gazetecilere saldırıya tepki gösterdi.
Basın Konseyi: Anlayamıyoruz…
“Güvenlik güçleri, gazetecilere neden şiddet uygular ? Anlayamıyoruz …”
“Polisin görevi; basının haber almasını önlemek değil, kamuoyunun bilgilenme hakkı adına, gazetecilere yardımcı olmaktır.
“Basın Konseyi olarak, güvenlik güçlerinin, görevlerini yapan gazetecileri engellemeye yönelik müdahalelerinin son zamanlarda artış göstermesini, ifade ve basın özgürlüğü açısından kaygı verici gelişmeler olarak görmekteyiz.
“Kocaeli'de gazetecilere yönelik polis şiddetini kınıyor, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını tüm yetkililerden bekliyoruz.”
Basın İş: Saray muhafızları saldırdı
“Saray'dan yönetilen ülkede, saray muhafızlarının hedefinde emekçiler var. Nerede bir hak alma mücadelesi karşısındalar, nerede insan hakları talebi karşısında onlar var, birileri doğaya, yaşam hakkına mı sahip çıkıyor karşısında yine onlar.
“Yüksekova'da polis kurşunu ile öldürülen Rojhat Özdel için dün yapılan gösteride polisin ‘birine benzediği gerekçesi’ ile DİHA muhabiri Beritan Yıldıztan'ı gözaltına alması ile başlayan olayda DHA muhabiri Behçet Dalmaz kafasından yaralandı.
“Kocaeli'nde ise bugün Brisa tarafından yapılan ÇED toplantısını izleyen gazeteciler saray muhafızlarının saldırısına uğradı. DİSK Basın-İş Genel Yönetim Kurulu yedek üyesi Erhan Altıparmak ile beraber Özgür Kocaeli gazetesi muhabiri Ayşegül Kalaycı ve Demokrat Kocaeli gazetesinden Suriye Çatak fotoğraf çektikleri için saldırıya uğradı. Polisler Erhan Altıparmak'ın parmağını kırmaya çalıştı.
“Saldırıların nedeni halkın haber almasını, gerçeklere ulaşmasını engellemek. Düşüncenin oluşmasını engellemeye çalışmak, herkesin saraydan verilen bilgilere inanmasını sağlamaya çalışmak. Biz bu oyunu bozacağız, bedeli ne olursa olsun halkın haber alma hakkına sahip çıkacağız.
“Bu şiddete göz yumanlar, destek olanlar, unutmayın bir gün bu şiddet size de yönelecek. Bir kaç gün öncesine kadar aynı yollarda, beraber yürüdüklerinizin durumu size de ders olmalı. Çok geç kalmadan siz de bu şiddete karşı durmalısınız.
“Arkadaşlarımıza yönelik saldırının sorumlularının bir an önce belirlenmesi ve cezalandırılmasını istiyoruz. Kamu görevlileri anayasadan ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelidir.”
Ne olmuştu?
Dün gerçekleşen olayda şirketin düzenlediği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını izleyen Kocaeli gazetesi muhabiri Erhan Altıparmak, Özgür Kocaeli gazetesi muhabiri Ayşegül Kalaycı ve Demokrat Kocaeli gazetesinden Suriye Çatak’ı hedef almış, TGS de olaya tepki göstermişti. (EA)