23-24 Mayıs günlerinde gerçekleştirilecek etkinliğin ihtiyacı, "Gazeteler, dergiler, radyo, televizyon, sinema ve İnternet hızla gelişen teknolojiden yararlanırken , yurttaşların da yeni bir kavram olan "Medya Okuryazarlığı" kavramıyla tanışması gerekiyor" sözleriyle anlatıldı.
Akademisyenler "Medya Okuryazarlığı"nı anlatacak
23 Mayıs saat 9.30'da (Pazartesi) başlayan etkinlik, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Melda Cinman (Şimşek), İletişim Fakülteleri Dekanları, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, RTÜK Başkan Yardımcısı Zakir Avşar, RTÜK İstanbul Bölge Müdürlüğü Cengiz Karakaşoğlu ve medya temsilcilerinin yapacakları açış konuşmalarıyla başlayacak.
Etkinlik, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Genel Başkanı Hıfzı Topuz'un "Medya Eğitimi: Medya Çözümlemesi"; Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Yasemin G. İnceoğlu'nun "İletişim Çalışmalarında Yeni Bir Alan: Medya Okuryazarlığı" ve RTÜK Temsilcisi Gülden Treske'nin "Medya Okuryazarlığı Neden Gerekli?" başlıklı çerçeve sunuşlarıyla sürecek.
Etkinliğin "Medya Okuryazarlığı Kavramının Doğuşu ve Gelişimi" başlıklı ilk paneli saat 14.00'te başlayacak.Oturum başkanlığını Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yasemin Giritli İnceoğlu'nun yapacağı panelde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Cem Pekman, "Avrupa Birliği'nde Medya Okuryazarlığı" hakkında, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Çağdaş Ceyhan da, "Avrupa Birliği Çevre Politikalarında Katılım Hakkı: Aarhus Sözleşmesi" konusunda birer sunuş yapacaklar.
Panelde, Iowa Üniversitesi İletişim Çalışmaları Bölümü'nden Ece Algan, "Medya Okuryazarlığı Alanının Doğuşu", İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Oya Şakı Aydın ve Zeliha Hepkon da, Eleştirel Yurttaşı Oluşturma Çabası Olarak Medya Okuryazarlığı" hakkında bilgi verecekler.
24 Mayıs 2005 Salı
Etkinliğin ikinci günü (Salı) saat 9.30'da "Medya Eğitimi Ve Okuryazarlığı" konulu ikinci bir panelle başlayacak.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Esra Biryıldız'ın oturumu yöneteceği panelde Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Mutlu Binark, "Medya Okuryazarlığı Eğitiminde Temel Kavramlar ve Uygulama Örnekleri"ni anlatacak. Binark'tan sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Mine Gencel Bek, "Gazetecilik Öğrencilerini Medya Okuryazarlığı ile Tanıştırmak: "Haberi Okumak" Dersi Deneyimi"ni aktaracak.
Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Bahire Efe Özad ise, "Medya Okuryazarlığı ve Yetişkin Eğitimi"; Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Ülfet Kutoğlu, "Medya Okuryazarlığı ve Çocuk Eğitimi"; Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Özlem Salman Günalp ise "BRT Çocuk Programlarının Yurttaşlık Eğitimine Katkısı: Eğitim- Medya İlişkisi" konularını işleyecekler.
Kahve Arasından sonra ise etkinliğin üçüncü paneli yapılacak. "Yerellik-Ulusallık" konulu panelde Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Filiz Balta Peltekoğlu oturum Başkanı olarak görev yaparken, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Derya Nacaroğlu, "Etkin Bir Medya Okuryazarlığı için Yerel Olanaklar ya da Olanaksızlıklar"ı anlatacak.
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Bünyamin Ayhan, "Konya'da Yerel Gazete Okuma ve Yerel Televizyon İzleme Davranışları" konusunda, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Ömer Özer, "Ankara'daki Haber Muhabirlerinin Tekelleşmenin Sonuçlarına Yönelik Değerlendirmeleri" hakkında bilgi verecekler. Program şenlik etkinlikleri ile sürecek.
25 Mayıs 2005 Çarşamba
Etkinliğin üçüncü gününde, saat 9,30'da, "Kültürün Görüntüsü -Görüntünün Kültürü" başlıklı dördüncü panel gerçekleştirilecek.
Oturum Başkanlığını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Nurçay Türkoğlu'nun yapacağı panelde, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Nilgün Tutal Cheviron, "Medya Okuryazarlığı: Erişim Sorunu, Görsellik ve Sansasyonel"i anlatacak; Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Erol Nezih Orhon, "Görüntü ve Etnografik Anlatım" konusunda bilgilerini paylaşacak.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yurdagül Bezirgan Arar ise, "Televizyon ve Gazete Haberlerinde Toplumsal Gösterilerde Temsiller: Bir Medya Okuryazarlığı Çalışması"ndan söz edecek. Panelde Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Hülya Yengin, Banu Nihal İçağasıoğlu ve Özge Uluğ, "Televizyonun Gücü: Kültürel Kodlar'dan Kültürel Şoklar'a" konulu bir sunuş yapacaklar. Aynı konuda, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Nebahat Akgün Çomak, İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Safiye Kırlar Barokas ve İnci Çağlayan ile Piyasa Araştırmaları Uzmanı Fatma Kamiloğlu deneyimlerini aktaracaklar.
Oturumunu Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Özden Cankaya'nın yöneteceği "Yeni Ortamlarda Yeni Gereksinimler" başlıklı panelde ise, "Reklamlar Aracılığı ile Değişen Genç Ebeveyn Kimlikleri" başlıklı sunumuyla Muğla Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Kübra Karaosmanoğlu ve Oya Dinçer Durmuş; "Bireyin Yanıltıcı Bilgiden Korunması: Yanıltıcı Reklamların Tüketici Üzerindeki Etkileri" konusunda Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden E. Eda Balkaş; "İnternet Okuryazarlığı ve Dijital Uçurum" sunumuyla Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Selva Ersöz ve Pınar Seden Meral; "Sağlık Bilincinin Oluşturulmasında Medya Okuryazarlığının Önemi" konusunda Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden İnci Çınarlı ve Elgiz Yılmaz konuşmacı olarak söz alacaklar.
Diğer etkinliklerin de olacağı günde, saat 14.00'te "Genel Değerlendirme ve Sonuç" bölümüne geçilecek. Bu bölümde, Oturum Başkanlarının Değerlendirmelerine yer verilecek.
Bu bölümde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Nurçay Türkoğlu, "Okuryazarlıktan Medya Okuryazarlığına: Şifrelerin Ortaklığını Aramak" balıklı; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Beybin Kejanlıoğlu da, "Türkiye'de Medyanın Dönüşümü ve Medya Okuryazarlığı Zemini" konularında deneyimlerini paylaşacaklar.
23 Mayıs'ta başlayan ve üç gün sürecek olan panolarda poster sunuşlarının yanı sıra İletişim Fakültesi Ana Bina, Giriş Katında, 14.00-18.00 saatlerinde Muğla Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Serdar Karakaya, "Türk Medyasında Haberin Manipülasyonu ve Dezenformasyon Sorunu" başlıklı bir sunuş yapacak.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Ömer Özer ise, "Şiddet Profili 6: Televizyonun Şiddet Özelinde Bilinç Altına Yaptığı Etkiye Yönelik Yetiştirme Kuramı Çerçevesinde Yapılan Araştırma"sını aktaracak.
Özer'den sonra Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Barış Çoban, "Kitle İletişim Sürecinde Toplumsal Gerçeklik ve İktidarın Kurgusu"ndan söz edecek.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Sevilen Toprak Alayoğlu, "Gazetecinin Medya Okuryazarı Olabilirliği" üzerinde dinleyicilerini bilgilendirecek.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Cem Çetin'in, "Tekelleşmenin Neden Olduğu Sorunlar Karşısında Medya Okur Yazarlığının Gerekliliği" üzerinde görüş bildireceği etkinlikte Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Gülcan Seçkin, "Piyasanın Tahakküm Yolu: "Modern Tüketicinin Kırılgan Bir Kimlik Aracı Kredi Kartları'nın Reklamlardaki Pazarlanım Stratejileri"nden bahsedecek.(EÖ/EÜ)