Lezbiyen, Gey, Biselsüel, Travesti, Transseksüel Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği Kaos GL, "Medyada Homofobiye Son" ismiyle kitaplaştırdığı raporunda medyada homofobiden eşcinselliğin temsiline pek çok konuya değiniyor.
Raporun bölümleri şöyle:
Nasıl bir medya izliyoruz?
2008 yılı medya taraması sonuçları
Medya ve sansür
Medta, TCK ve Sivil Anayasa süreci,
Medyaya yönelik taktikler,
Medya ve eşcinsel hareket,
Medya ve toplumsal katılım, cinsel yönelim ve kadın broşürü
Geçen yıl yapılan medya taramasından bazı sonuçlarsa şöyle:
Bir yıl boyunca yayınlarda yer alan 2 bin 58 LGBTT içerikli haberin beş kategori üzerinden değerlendirildiğinde yüzde 46'sının magazin, yüzde 22'sinin köşe yazısı, yüzde 12'sinin manşet, yüzde 18'inin ise kültür sanat kategorisinde yer bulduğu görülüyor.
Birgün, Sabah, Taraf, Bugün, Hürriyet, Akşam, Radikal, Milliyet, Güneş ve Anadolu Vakit gazeteleri içinden LGBTT içerikli haberi manşetten vermekte sıralamanın birinci Birgün gazetesi, sonuncusuysa Anadolu Vakit.
Olumlu haberi en çok Birgün, Radikal ve Taraf gazetesi yaparken genel olarak olumsuz haberler yapılıyor ve bu konuda sıralamanın başını Sabah, Hürriyet ve Şok çekiyor.
2 bin 58 haberin içeriğine dair 17 olumsuz gösterge kategori üzerinden yapılan değerlendirmede 473 haber eşcinselliğe ilişkin sterotipleri besliyor, 450'sinin dili homofobik, 242'si LGBTT'leri kriminalize ediyor, 2008'indeyse LGBTT bireyler obje olarak sunuluyor.
Yine 2 bin 58 haber içinde 5 olumlu kategori üzerinden yapılan değerlendirmede haberlerin sadece 395'i eşcinsellikle ilgili olumlu model içeriyor.
Raporda medyanın LGBTT yayınlarına yönelik uyguladığı sansür ve konuda örnek olarak Kaos GL dergisinin verdiği hukuki mücadelede de konu ediliyor.
Ayrıca raporda Homofobi Karşıtı Buluşmalarda yapılan medya ve LGBTT konulu panellerin yazılı dökümüne de yer veriliyor. (EZÖ)