Eczacılar, domuz gribi salgını nedeniyle tıbbi maske, ellerin temizliğinde kullanılan antibakteriyel jellerin son dönemde en çok satılan malzemeler olduğunu söylüyor.
bianet'in konuştuğu eczacılar, maske, jel ve mevsimsel grip aşısı bulmakta zorlandıklarını anlatıyor.
Adını vermek istemeyen bir sağlık ocağı doktoruysa, insanların domuz gribi salgınıyla ilgili yeterince önlem almadığı kanısında. "Çoğu kişi, basit koruyucu önlemleri uygulamıyor, dikkat etmiyor. İnsanlarda 'Bana bir şey olmayacak' rahatlığı var" diyor.
Erdal Yıldız, Zeynep Ergün ve adını vermek istemeyen bir başka eczacı, son dönemde grip şikayetiyle gelenlerin sayısında artış olduğunu söylüyor; ama bunun her yıl grip mevsimindeki kadar olduğunu, ek bir artış yaşanmadığını vurguluyorlar.
Ancak, ağustosta aldıkları mevsimsel grip aşılarının bittiğini ve yenisini bulmakta zorlandıklarını da dile getiriyorlar.
"Jelin koruyuculuğu tek kullanımlık"
Ergün, antibakteriyel jellerle ilgili uyarıyor: "Bu jel tek kullanımlık koruyor. Diyelim minibüse bindiniz, daha sonra elinizi jellediniz. Bu mikropları öldürür. Ama daha sonra başka bir yere temas ettiğinizde yeniden jel sürmeniz gerekir."
"Reçetesiz gelene tamiflu satmıyoruz"
Üç eczacı da, domuz gribi tedavisinde kullanılan "oseltamivir", ticari adıyla Tamiflu'yu reçetesiz satmadıklarını belirtiyor. Bu ilaç aslında reçetesiz satılabiliyor, ancak eczacılar ilaca gerçekten ihtiyacı olanların erişebilmesi için dikkatliler. Sağlık ocağı doktoru da "Zaten bu ilacı doktora görünmeden gidip istemek büyük cesaret olur. Prospektüsünü görseniz anlarsınız. Çok çeşitli yan etkileri olabilir" diye konuşuyor. Bu ilacı yalnızca uzman doktorlar yazabiliyor. Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Önder Ergönül, vatandaşların ihtiyaçları olmadığı halde bu ilacı almamaları gerektiğini, Sağlık Bakanlığı'nın hastanelere bu ilacı göndermesini beklediklerini bianet'e söylemişti.
Tamiflu'nun şurubu 49,12; tablet kutusu da 45,39 TL'den satılıyor. Tedavi, günde iki tabletle beş gün sürüyor. Şurupsa bitene kadar kullanılabiliyor.
"Medya panik haberleri yerine koruyucu önlemleri anlatsın"
Ergün, bu kadar maske ve jel satışının ardında, biraz da medyanın "panik edici" haberlerinin olduğu kanısında: "Gazeteciler her gün ölüm sayılarını öne çıkaran haberler yerine, koruyucu önlemleri anlatan haberler yapsalar, insanlar panikle davranmak yerine ne yapacaklarını öğrenmiş olurlar. Domuz gribi aşısıyla ilgili de, tartışmanın her iki tarafını da yansıtmaları gerek."
Peki, Ergün hangi koruyucu önlemleri öneriyor?
"Bol bol ellerini yıkasınlar. Meyve sebze ağırlık beslensinler ki, vücut direncini artırsınlar. Bir de mümkün olabildiğince kalabalık yerlere girmemeye çalışsınlar." (TK)