Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) hapisteki gazeteciler için başlattığı "Tanıklık Günleri"nin yedinci gününde gazeteciler, tutuklu meslektaşları Yürüyüş Dergisi'nden Cihan Gün, DİHA'dan Fatma Koçak, Nilgün Yıldız, Devrimci Hareket Dergisi'nden Mehmet Yeşiltepe, Aydınlık'tan Yalçın Küçük için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde tanıklık yaptı.
Açılış konuşmasını yapan gazeteci Murat Çelikkan, basın ve ifade özgürlüğü açısından en kötü dönemlerden geçildiğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Darbelerle uğraştığını söyleyen bir hükümet döneminde darbe günlerini aratmayacak uygulamalar görüyoruz. Ya onlardansınız ya değilsiniz. Değilseniz ya işten atılırsınız ya da kendinizi cezaevinde bulursunuz."
DİHA yazı işleri müdürü Fatma Koçak'ın kardeşi Rahmi Koçak, "Kardeşimin yapmış olduğu haberlerin hepsi de insan hakkı haberleridir. Bu saldırı gazeteciliğe yapılan saldırıdan öte insanlığa yapılan saldırıdır" dedi.
"İçeride onbinlerce insan var"
Devrimci Hareket Dergisi yazarı Mehmet Yeşiltepe için tanıklık yapan kardeşi Fahika Boztepe, "Görüldü ki bu ülkede insanlar, haklarından oluşturulan yalan haber ve üretilen delillerle çok çabuk tutuklanabiliyor" diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Mehmet Yeşiltepe'nin avukatı Erman Öztürk, "Özel yetkili yargının laboratuvarlarında adeta mikrop üretir gibi delil üreterek tutuklandı. Lehine olan dava aleyhine olarak onaylandı" dedi.
GÖP Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, "İçeride yazarlar, aydınlar, öğrenciler, binlerce, on binlerce insan var" diyerek hükümetin bu sorunu görmezden gelemeyeceğini belirtti. Medyanın kafasını kuma gömdüğüne ve korktuğuna da değinen İpekçi, mücadeleyi her şeye rağmen içerde ve dışarıda sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
DİHA Muhabiri Nilgün Yıldız ve DİHA yazı işleri müdürü Fatma Koçak adına tanıklık yapan DİHA çalışanı Nagehan Akarsel, meslektaşlarının iktidarı rahatsız ettikleri için tutuklu olduklarını söyledi.
Aydınlık Gazetesi yazarı Yalçın Küçük adına tanıklık yapan Halil Nebiler, "Bütün bu arkadaşlarımızın cezaevine atılması çok büyük bir oyunun parçasıdır. Bu oyun emperyalizmin, Amerika'nın bir oyunudur" diye konuştu.
Hapisteki gazeteciler kim, suçları ne?
Cihan Gün (Yürüyüş) :
Yürüyüş Dergisi çalışanı Cihan Gün, İstanbul'daki yayın bürosuna 24 Aralık 2010 sabahı "helikopter" eşliğinde yapılan baskında darp edilerek gözaltına alındı. Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunuyor. Çok sayıda meslektaşı gibi "örgüt propagandası" ve "örgüt üyeliğiyle" suçlanıyor. Hakkında 6 yıl 3 aydan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede aleyhinde gösterilen "delil"lerden biri, yayıncılık bürosunda bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. ve 17. yüzyılda Celali isyanlarını bastırışını anlatan "Kuzgunlar ve Leşler" adlı kitapta parmak izlerinin bulunması. Diğer deliller ise Yürüyüş dergisinde yayımlanmış olan yazı ve haberleri... Cihan Gün, Tutuklu Gazete'nin ikinci sayısına şöyle yazmıştı: "İçerde veya dışarıda, bütün 'yaratıcı' saldırılarına karşın, onurlu gazetecilerin soluğunu kesemiyorlar. Tarihi; zulüm, tecrit, keyfilikler, hukuksuzluklar yazmıyor. Tarihi, direnenler yazıyor."
Fatma Koçak (DİHA):
DİHA Yazı İşleri Müdürü Fatma Koçak, 24 Aralık 2011'de tutuklandı. Halen Bakırköy L Tipi Kadın Cezaevi'nde tutuklu. KCK gazeteciler iddianamesinde hakkındaki suçlamaların neredeyse tamamı yine gazetecilik faaliyetlerinden oluşuyor. Çeşitli kişilerin Koçak'a telefonla haber bildiriminde bulunulması, BDP yöneticilerinin yapılacak basın açıklamalarının yer ve saat bilgilerini paylaşması, başka meslektaşlarıyla haber amaçlı yaptığı görüşmeler iddianamede "suç delili" olarak sıralanıyor. Fatma Koçak'ın DİHA'da yayımlanan "Demokratik özerklik çözüm için model olabilir mi?", "Yaralarını kendi saran Batman, hezimet yaşatma peşinde" ve "Kadın konferansı fiyasko ile sonuçlandı" başlıklı haberleri de "örgüt üyeliği" suçlamasına gösterilen diğer "deliller" arasında yer alıyor.
Mehmet Yeşiltepe (Devrimci Hareket Dergisi):
1960 Antakya doğumlu olan Mehmet Yeşiltepe, 1980 darbesi sonrasında iki kez tutuklanıp 4,5 yıl cezaevinde yattı. 1994'te üçüncü kez tutuklandı. Tutukluluğu sırasında da yazıları ve şiirleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Son olarak, Devrimci Hareket dergisi yazarı olarak çalışırken, yazılarından dolayı 27 Nisan 2009'da tutuklandı. Hakkındaki eski dava dosyaları yeniden gündeme getirildi ve mahkûmiyet kararı Yargıtay tarafından onandı. Bu sırada, Devrimci Karargâh davasından dolayı yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Fakat önceki mahkûmiyet kararı onanmış olduğu için cezaevinden çıkamadı. Halen Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde olan Yeşiltepe, çeşitli dergi ve gazeteler için yazı yazmaya devam ediyor.
Nilgün Yıldız (DİHA):
Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nilgün Yıldız, 24 Aralık 2011'de tutuklandı. Halen Bakırköy L Tipi Kadın Cezaevi'nde tutuklu. KCK gazeteciler iddianamesinde "örgüt üyeliği" ile suçlanan Yıldız hakkındaki "delillerin" tamamı yaptığı haberler oluşturuyor.. İddianameyi hazırlayan savcı, Yıldız'ın, polisin attığı gaz bombasıyla ölen 3 yaşındaki bir çocukla ilgili haberini, "devleti ve emniyet güçlerini aşağılayıcı, örgütün amaç ve hedeflerine hizmet eden haber" olarak niteliyor. Yıldız, yine polis şiddetiyle ilgili yaptığı bir başka haber nedeniyle ise, "emniyet güçlerini vatandaşın katili olarak göstermek ve halkı emniyet güçlerine karşı kışkırtmakla" suçlanıyor. Gizli tanık ifadelerine de yer verilen iddianamede, Yıldız'a yönelik bir diğer suçlama ise "haberleriyle devleti halka zulüm yapan bir devlet gibi göstermek..."
Yalçın Küçük (Aydınlık):
Aydınlık yazarı Yalçın Küçük, Ergenekon soruşturması kapsamında iki kere tutuklandı. İddianamede, gazetecilerle yaptığı görüşmeleri, konuşmaları, televizyon programları ve yazıları "örgütsel faaliyet" olarak sayıldı. Soner Yalçın ve Odatv çalışanlarına yönelik teknik takip çalışmaları devam ederken tutuksuz olarak yargılanan Küçük'ün, "örgütün amaç ve hedefleri doğrultusundaki faaliyetlerine" halen aktif olarak devam ettiği, bu kapsamda bir yandan Ergenekon'un "medya yapılanması" ve "siyaset dünyasına yön verilmesi" faaliyetlerini yürütürken, diğer taraftan "darbe zemini" oluşturmak maksadıyla "alenen darbe söylemlerinde" bulunduğu iddia edildi. "Örgüt yöneticiliği" ile suçlanan Küçük, bu iddialarla Odatv operasyonunda 7 Mart 2011'de ikinci kez tutuklandı. Halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu. Odatv davasının gelecek duruşması 18 Haziran'da. (EO/NV)
* Videoyu Ariel Field hazırladı.
*Tanıklık Günleri'nin diğer haberleri için tıklayın:
TANIKLIK GÜNLERİ: "Delil Yok, İddianeme Boş"[12 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Son Gazeteci Çıkana Kadar Mücadeleye Devam"[11 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Dışarıdakiler İçeridekilerle Tehdit Ediliyor"[08 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "İktidar Gazetecilik Yapanı Sevmiyor"[07 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Buradaki Tüm Gazeteciler Tanık"[06 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Zincirlerimizi Kırmak için Meydandayız"[05 Haziran 2012]
Tutuklu Gazeteciler İçin Tanıklık Günleri Başlıyor[05 Haziran 2012]