Dünya Hıristiyan İletişim Derneği (World Association for Christian Communication-WACC), Britanyalı sivil toplum kuruluşunun koordinasyonunda yapılan uluslararası araştırma, habere konu olurken de haberi izlerken de kadınla erkek arasındaki eşitsizliği gözler önüne serdi.
Kadınlar haberlerin yüzde 21'ine konu oluyor
76 ülkede yürütülen çalışmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 52'den fazlasını oluşturan kadınlar, haberlerin sadece yüzde 21'ine konu oluyor. Haberlerin yüzde 79'luk kısmını ise erkeklerin yaptıkları ve söyledikleri oluşturuyor.
İlk araştırmanın yapıldığı 1995 yılından bu yana kadın-erkek eşitsizliğinin giderilmesi yolunda küçük bir ilerleme kaydedildiği hatırlatılan raporda, 1995'te haberlerde görülen yer alan kişilerin sadece yüzde 17'sinin kadın olduğu vurgulandı ve kadın-erkek arasındaki eşitsizliğin bugün de devasa boyutlarda olduğu açıklandı.
Rapor gönüllü ordusunun bir yıllık çalışması
Londra'da bugün yayınlanan "Küresel Medya İzleme Projesi-2005" adlı araştırma raporunda, şu ifadeye yer verildi:
"Haberin dünyaya ayna tuttuğu hep söylenir. Ama bu rapor, bunun hiç de böyle olmadığını gösterdi. Haberlerin bize gösterdiği dünyada, kadın görünmüyor..."
Raporun hazırlanması için dev bir gönüllü ordusu, 16 Şubat 2005'te medya kuruluşlarında yer alan yüzlerce haber, söyleşi, demeç ve makale inceledi.
Kadınlar geleneksel rolleriyle haber oluyor
Yine rapora göre; siyaset, hukuk, iş dünyası gibi "profesyonel" konuları genellikle erkek gazeteciler takip ediyor. Kadınlarsa daha ziyade aile, eğitim, sosyal sorunlar gibi konularda haber yapıyorlar.
Kadınlar erkeklerin iki katı oranda mağdur olarak haberlerde yer alıyorlar.
Haberlerde kadınlar erkeklerin üç katı oranında; anne, eş, kız çocuğu gibi sıfatlarla ailelerine bağlı şekilde tanımlanıyorlar.
Kadınlar tarafından yapılan haber oranı 1995'te yüzde 28 iken, 2005 yılında bu oran yüzde 37'ye çıkmış. Rapora göre, kadınlar bugün TV'de haber sunumu söz konusu olduğunda yüzde 57'yle çoğunluğu oluşturuyor. Gazetelerde, makalelerin yüzde 29'unu kadınlar kaleme alıyor.
11 yıldır yapılan medya izleme
1995'te kurulan Küresel Medya İzleme Projesi, dünya çapında medyada kadın ve erkeğin hakça ve dengeli temsilini sağlamak amacıyla yapılan dünyanın en kapsamlı medyada toplumsal cinsiyet dengesini gözeten izleme ve savunuculuk projesi.
Medya izlemenin değişim için önemli bir dinamik olduğu, dünyadan çok sayıda medya kuruluşu ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı 1995 Pekin Platformu'nda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildi.
Platformda STK'lar ve medya kuruluşları kadınların ihtiyaçlarının yansıtıldığı bir medya için medyayı denetleyecek ve medyaya danışmanlık yapacak izleme gruplarının kurulmasını istemişlerdi.(VY/AD)