Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın Temmuz-Ağustos-Eylül 2010 Medya Gözlem Raporu'na göre, yargı "Terörle mücadele" adına, bağımsız habercilik yapanları veya özellikle "Kürt Sonunu"nda farklı sesler çıkaranların peşinde. 40 sayfalık raporda ihlaller "Öldürülen gazeteciler", "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklamalar", "Süregiden tutukluluk ve hükümlülükler", "basın ve ifade özgürlüğü davaları", "düzenleme ve hak aramalar", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi", "Sansüre ve tekelleşmeye tepkiler" ve "RTÜK uygulamaları" başlıklarıyla yer alıyor. BİA Medya Gözlem Masası'nın 2010'nun üçüncü çeyreğine dair hazırladığı rapora göre,medya için verilen kapatma, toplatma ve yasaklama kararlarını aktarıyoruz:
Rojev gazetesine bir ay kapatıldı: 24 Ağustos'ta yayına başlayan Rojev gazetesi, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, PKK örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla bir ay süreyle kapatıldı.
Karar, PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ve örgüt bayrağıyla Öcalan ve örgüt mensuplarının birlikte resmedilmiş tablosunun yayınlanması nedeniyle alındı.
Azadiya Welat'a sekizinci kapatma: Günlük yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat Ağustosta sekizinci kez bir ay süreyle kapatıldı.
Azadiya Welat yılın başından beri üç kez kapatıldı. 2009 başından bu yana Kürt medyası en az 16 kez kapatma cezalarıyla karşılaştı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yayın durdurma kararını yayınlarda "PKK / KONGRA-GEL propagandası yapıldığı" iddiasına dayandırdı.
Güney dergisi toplatıldı: Üç ayda bir yayımlanan Güney dergisinin Ocak-Şubat-Mart 2010 sayısı da, 19 Ağustos'ta Mersin 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla toplatıldı, Mersin'deki matbaada dergi sayılarına el koydu.
Toplatmaya, Ali Dağdeviren'in "Zindan (Kürt) Çocukları'nın Çocuk Hakları!" başlıklı bir yazısı gerek gösterildi.
TouTube sansürü yargı kararıyla pekişti: Temmuz ortasında Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, küresel video paylaşım sitesi YouTube'a ulaşmayı sağlayan 44 IP adresine erişimin engellenmesine dair Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı karara yapılan itirazı reddetti. Mahkemenin İnternet Teknolojileri Derneği'nin (İNETD) itirazını reddetmesiyle Youtube yasağı kesinleşmiş oldu.
Site Atatürk aleyhinde videolara yer verdiği gerekçesiyle yasaklanırken özellikle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda YouTube şirketinin reklam gelirlerinden pay vermediği ve Türkiye'de temsilcilik açmadığını, Türkiye yasalarına uymadığı için erişime kapatıldığını açıklıyordu.
Altaylı, Ekşi Sözlük'teki 97 girişi kaldırttı: Gazeteci Fatih Altaylı, Ekşi Sözlük'te kendi adı altında kaleme alınmış 97 yazıya kişilik haklarının hedef alındığı iddiasıyla avukatı aracılığıyla yasak getirilmesini istedi.
Habertürk gazetesi Yayın Yönetmeni Altaylı, avukatı aracılığıyla Beyoğlu 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nden söz konusu içeriklerin yayından kaldırılmasını talep etti.
Sanliurfa.com sitesi yasaklandı: Şanlıurfa Vali yardımcısı Yıldıray Malğaç ile ilgili çıkan haber ve okur yorumları nedeniyle erişime kapatıldı. 2 Temmuz'da siteye ihtiyati tedbir kararı alan Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 gün sonra da yapılan itirazı reddetti. (BA)