Medya Takip Merkezi(MTM), Kasım ayı boyunca, medya dünyasını takibe aldı ve basının engellilere duyarlılığını ölçümledi. Buna göre, engellilere en fazla yer veren medya dalı, gazete ve dergiler oldu.
Kasım ayı boyunca sürdürülen araştırma sonuçlarına göre, gazete-dergi, TV kanalları ve internet haber sitelerinde, toplam 639 haber yayınlandı. Bir ay boyunca gazete ve dergilerde toplam 410, TV kanallarında 123 ve haber portallarında ise 106 haber yayınlandı. Haberlerin yaklaşık üçte ikisi gazetelerde yer alırken, kalanı TV kanalları ve haber portallarında yayınlandı.
En çok spor ekinlikleri yer aldı
Kasım ayı boyunca yapılan takibe göre, basın, en çok engellilerin spor etkinliklerine ilgi gösterdi. Medyada yer alan haberlerin yüzde 16'sı spor etkinlikleriyle ilgili olurken, yüzde 8'i yeni oluşturulan yasa tasarısı, yüzde 4'ü Popstar yarışmasındaki engelli yarışmacı, yüzde 3'ü ise engelliler için üretilen robot sandalye ile ilgili olurken, geriye kalan haberler çeşitli konularda dağılım gösterdi.
Medya zihinsel engellilere duyarsız
Hem yazılı basın, hem TV hem de haber portallarında, toplam yüzde 53'lük oranla, en az fazla bedensel engelliler ile ilgili haberlere yer verilirken, tüm engellileri kapsayan haberler ise, yüzde 34'lük oranla, ikinci sırada yer aldı. MTM verilerine göre, her üç medya dalında da, en az yer verilen konu zihinsel engelliler oldu. Zihinsel engellilerin diğer haberlere oranla yer alış yüzdesi sadece yüzde 13 oldu.
Köşe yazarları ilgisiz
Kasım ayı boyunca, toplam 110 farklı yayında engellilerle ilgili haberlere yer verildi. Haberlerin 394 tanesi gazetelerde yayınlanırken, 16 tanesi ise dergilerde yer buldu.
Basın içeriğine göre incelediğimizde ise, kupürlerin %91'i haberlerden oluşurken, sadece yüzde 9'unu köşe yazıları oluşturdu.
En çok yeri Posta verdi
Ulusal-bölgesel-yerel gazete ve dergilerde yer alan 410 haberin, kapladığı toplam alan ise yaklaşık 70 gazete sayfasına denk geldi. En fazla habere yer veren gazete, 27 adetle Posta Gazetesi olurken, onu ikinci sırada ve 17 haberle Milliyet, üçüncü sırada 15 haberle Vatan Gazetesi takip etti.
Haberlerin kapladığı alana göre baktığımızda ise Posta, yaklaşık 5 gazete sayfasıyla yine ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Vatan ve Zaman gazeteleri izledi.
Yerel medya daha ilgili
MTM verilerine göre, haberlerin 275 tanesi ulusal gazetelerde yayınlanırken, 131'i yerel gazetelerde ve 4'ü ise Kıbrıs gazetelerinde yer aldı.
Yerel gazetelerde engelli haberine en fazla yer veren gazete, birçok ulusal gazeteyi de geride bırakarak yedinci sıraya yerleşen ve Samsun'da yayınlanmakta olan "Halk Gazetesi" oldu. Dergilerde "Aksiyon", yaklaşık 2.5 gazete sayfası kadar engelli haberine yer vererek birinci sırada yer alırken; adet olarak en fazla yer veren dergi ise, "Çoluk Çocuk" oldu.
"Yaşadıkça" tek engellilere yönelik program
MTM Medya Takip Merkezi'nin araştırmasına göre, TV haberlerinin yüzde 71'i aktüel içerikli kanallarda yayınlanırken, yüzde 29'u ise haber kanallarında yer aldı. Konuyla ilgili haberler, en çok haber bültenlerinde yayınlanırken, ikinci sırada sağlık içerikli programlar yer aldı.
En fazla engelli haberine yer veren kanallara baktığımızda, birinci sırayı yerel bir TV kanalı ile bir haber kanalının paylaştığını görmekteyiz. 13'er haberle Skytürk ve İstanbul TV birinci sırayı paylaşırken, ikinci sırayı da yine iki TV kanalı 10'ar haberle paylaştı: Kanal D ve ATV...
Engelli haberlerine en uzun süreli yer veren TV kanallarında ise sıralama değişti. MTM'in araştırma sonuçlarında, süreye göre birinci sıraya yerleşen ATV'yi hemen arkasında ikinci sırada Habertürk takip etti. ATV 2.5 saatten biraz daha fazlasını, Habertürk ise tam 2.5 saatini engelliler ile ilgili haber ve programlara ayırdı.
Ayrıca İstanbul TV, "Yaşadıkça" isimli programıyla, engellilerin sorunlarına yönelik programa yer veren tek TV kanalı olma özelliğini korumakta...
İnternette 106 haber
MTM Medya Takip Merkezi, haber, magazin, medya kritik, müzik, net kapısı, online gazete, online TV, sağlık ve spor yoğunluklu 98 portal üzerinden yaptığı taramada, Kasım ayı boyunca, engellilerle ilgili toplam 106 haber tespit etti. Haberlerin büyük çoğunluğu "haber" içerikli sitelerde yayınlanırken, onu ikinci sırada online gazeteler ve üçüncü sırada sağlık siteleri takip etti.
Haberlerin yüzde 21'i Haber Sağlık sitesinde yayınlanırken, yüzde 8'i Radikal Online'da, yüzde 6'şar oranda Hürriyetim ve Ajansspor'da, yüzde 5'er oranda NTVMSNBC, Milliyet Online, Nethaber ve Ajansbir'de yayınlandı. Kalan yüzde 39' luk orandaki haberler ise diğer sitelerde dağılım gösterdi. (KÖ/BB)