Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ü meslekten ihraç etmesi 11 gazetenin manşet ve sürmanşetinde, 12 gazetenin de ilk sayfasında yer aldı.
Medyada geniş yer bulan olay “5 FTÖ’cüye İhraç”, “Bu Dalga da Onu Yuttu”, “Silivri Görüştü” şeklinde başlıklarla yer aldı.
Gazetelerin dört savcı ve bir hakimin ihracını haberleştirme biçimini, manşetlerin pozisyonunu iletişim akademisyeni Doç. Dr. Esra Arsan ile konuştuk. Arsan hükümete yakın gazetelerin “Ankara’dan atılan manşetlerle” ihracı gördüğünü söylüyor.
Arsan, AKP’ye muhalefet eden medyada ise olayın özünün aktarılmadığını, bilhassa Samanyolu ve Bugün gibi televizyonlarda da bu savcılar ve hakimin demokrasi savunucusu olarak lanse edildiğini belirtiyor.
Arsan: Baltayı taşa vurdukları için ihraç edildiler
İhraç edilen savcılardan Zekeriya Öz’ün AKP iktidarı boyunca çeşitli hukuksuzluklara imza attığını belirten Arsan “Öz, bu sefer baltayı taşa vurduğu için ihraç edildi” diyor.
“İhraç edilen bu kişiler AKP iktidarı döneminde, AKP iktidarıyla birlikte yasadışı dinlemeler, delil üretmeler, delil yerleştirmelerle demokrasiye aykırı işlemler yaptı. Ahmet Şık, Nedim Şener gibi karşıt görüşlü gazeteciler, karşıt görüşlü Kürtler, öğrenciler, Kemalistler, askerler gibi pek çok suçsuz insan bu işlemler nedeniyle zarar gördü, hapis yattı. Normalde zaten görevden alınmalı, meslek grupları tarafından denetlenmelilerdi.
“Ancak bu kişiler bu ‘Özel Yetkili’ olarak yaptıkları bu hukuk dışı icraatlarından ötürü ceza almadı. Baltayı taşa vurdular. Dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesini hedefleyen soruşturmaları sebebiyle ihraç edildiler. Baltayı taşa vurdular.”
Muhalif medya
Arsan, Cumhuriyet, BirGün, Taraf gibi muhalif çizgide bulunan gazetelerin ihraç kararını düz bir şekilde, yorum katılmadan haberleştirildiğini belirterek şunları söylüyor:
“Bu insanların görevden alınmasına muhalif medya bile ‘büyük demokrasi sorunu’ gibi bakamıyor. Çünkü hak ettiler aslında. Hukukçu hakim avukat olmayı hak etmiyorlar. Muhalif medyanın bu olayı haberleştirirken ‘hukuksuzlukları için değil baltayı taşa vurdukları için’ ihraç edildiklerini de belirtmesi gerekirdi.”
"Demokrasi savunucusu ilan edilmelerinden utanç duyuyorum"
Arsan, ayrıca bazı televizyon programlarında kimi entelektüellerce bu olayın tartışılma biçimini de sorunlu bulduğunu ifade ediyor.
“Geçmişte AKP’ye destek vermiş, bugün Cemaat’e yakın duran entellektüeller Samanyolu ve Bugün gibi televizyonlarda bu kişiler demokrasi savunucusuymuş gibi konuşuyorlar. Bu aydınlar o kadar yanlış yerde duruyor ki.
“Bu konunun televizyonlarda hukuk skandalı olarak, bu kişilerin demokrasi savunucusu olarak lanse edilmesinden utanç duyuyorum. Biz bunun ilk hukuk skandalı olmadığını biliyoruz.”
"İktidar yanlısı medya Ankara'dan atılan manşetlerle çıktı"
İhraç haberinin bugünkü hükümete yakın yayın organlarında da yer bulduğunu belirten Arsan, bu gazetelerde ise haberin “Ankara’dan atılan manşetlerle” yapıldığını ve AKP hükümeti ile Erdoğan’ın söylemlerini üreterek yer aldığını vurgulayarak “Diktatörün söylemini üretmeye devam ediyorlar” diyor. (EA)
4 Savcı ve 1 Hakim Meslekten İhraç Edildi |
HSYK 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Zekariya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi. Karar Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasında yer alan "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmü gerekçesiyle verildi. HSYK 3. Dairesi’nin 17-25 Aralık soruşturmalarının savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmış, Daire de savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti. Yargılama izni de verilen bu savcılar ile hakim hakkındaki dosya, Bakırköy Başsavcılığı’na gönderilmiş, Başsavcılık da hazırladığı iddianameyi Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Bu kişiler, birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak. |