Yaşarken, Ermeni sıfatını damgalamak için Dink'in adının önüne iliştirenler cenazesi kaldırılırken onu bu sıfatından arındırıyor: Buldukları "Türk yurtseveri", "Türk Ermenisi, "ulusal kuvvetler mensubu" gibi sıfatlarla övgüye boğuyorlar.
Agos gazetesinin Yayın Yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak Cuma günü öğleden sonra gazetenin önünde öldürülmüştü. Dink'in öldürülmesinin ardından yaygın medyada, "Hrant Dink'e sıkılan kurşunların Türkiye'nin huzuru ve istikrarına sıkılmış kurşunlar olduğu", "Türkiye'nin Ermeni lobisi karşısında zor duruma düşürülmeye çalışıldığı" yorumlarına "Hrant Dink'in aslında ne has bir vatansever olduğu" yolunda haber ve yorumlar eşlik etmeye başladı.
Okay Gönensin "Gerçek bir vatanseverdi" Hrant Dink kendisini Türk Ermenisi olarak niteleyen ve o yaratıkların kafalarının alması mümkün olmayan bir vatanseverdi." (20 Ocak Cumartesi)
Emin Çölaşan:"Ben Türkiye aleyhine çalışan, ülkeyi yıpratmak için fıesat kollayan bir yabancı servis, biresyel terörist veya sapık olsaydım, ödürteceğim kişilerin başında herhalde Hrant Dink gelirdi (kafamdaki öteki isimleri yazmıyorum." (21 Ocak Pazar)
Güngör Mengi:"Türkiye'ye bu kritik tarihsel geçitte daha alçakça bir düşmanlık, geleceğine daha haince bir sabotaj yapılamazdı." (20 Ocak Cumartesi)
Emin Gürses:"Tabii şimdi bazıları kızacaktır belki de Hrant'a "Milli kuvvetlerdendi" dediğim için. Dink'in gerçek bir yurtsever olduğunu söylüyorum." (22 Ocak Pazartesi)
Gazeteci Berat Günçıkan ve Oral Çalışlar Hrant Dink cinayetinin medyada ve toplumdaki yansımalarını bianet'e yorumladı:
Berat Günçıkan: Hrant kendini "Türkiye'liyim, Ermeni'yim, Türk değilim" diye tanımlıyordu ve "eğer suçlu bulunursam bu toprakları terk ederim" diyordu. Şimdi Hrant'a sahip çıkılması ve milliyetçi bir söylem oluşturulmaya çalışılması bana son derece sahtekarca geliyor.
Evinin önüne Türk bayrağı asılmasının, tabutunun Türk bayrağına sarılmasının Hrant'ın isteyeceği gibi bir şey olacağını sanmıyorum. Hrant'ın bayrakla ölçüleceğini de sanmıyorum. Hrant bu toprakları, bu coğrafyayı seviyordu.
"Bu ülkede neler olup bittiğine bakmayan herkes suçlu"
Hrant'ı öldüren kocaman bir Türkiye toplumu. Orhan Pamuk Nobel ödülü aldığında onu kutlamayan cumhurbaşkanı da, kalabalıklarda yanımızdan akıp giden, bu ülkede neler olup bittiğine bakmayan herkes suçlu.
"Türkiye'de o kadar çok iç mihrak var ki"
"Dış mihrak" iktidarla, devletle olan bağımıza toz kondurmamak için toplum olarak sırtımızı yasladığımız bir söylemdir. Türkiye'de o kadar çok ve o kadar tehlikeli iç mihrak var ki...
19060'lardan bu yana öldürülen herkesin arkasından bir "iç mihrak" çıktı. Abdullah Çatlı yerli bir katildi. O zaman onu ve diğerlerini nereye koyacağız? Katiller bizde.
"Olayın nedenini 301'de aramak gerekiyor"
Günçıkan olayın Trabzon'la ilişkilendirmesi konusunda ise "bu olayı Trabzon'dan çıkartmak gerekiyor. Olayın nedenini Ankara'da, İstanbul'da, Türkiye'nin her yerinde aramak gerekiyor. 301 . maddede aramak gerekiyor." diye konuştu.
Oral Çalışlar: "Hrant Dink milliyetçiliğe karşıydı. Bu nedenle onun ölümü üzerinden yeniden milliyetçilik üretmek onun anısında saygısızlık olur.
Evrensel düşünen, millete değil, ulusların kardeşliğine inanan bir insandı. Ona en büyük acıyı Türk milliyetçiliğini kışkırtanlar çektirdi.
"İyi niyetle Hrant bizim bir parçamız diyenler de var"
İyi niyetli davrananlar da var tabii. Konuyu Ermeni yurttaşımıza sahip çıkalım diye millileştirenler de var. Bu toplum içinde Hrant da bizim bir parçamızdır diyenler de var.
Hepsini aynı kefeye koymamak lazım. Bir de korkuyla davrananlar da var. Ama bunun üzerinden yeniden bir milliyetçilik kurgulamak çok tehlikelidir. Bu kurşun Türkiye'ye falan değil, bu kurşun Hrant'a sıkıldı. Çünkü dikbaşlı bir adamdı ve Ermeni'ydi."(NZ/KÖ)