Forumun açılış konuşmasını IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Mater, İnter Press Service Avrupa Bölge Yöneticisi Ramesh Jaura yaptılar.
Mater "Görünmeyeni görünür kılmak, dillendirilmeyeni dillendirmek için bağımsız medya ortamlarının şart ve kaçınılmaz" dedi.
Uluslararası Bağımsız Medya Forumuyla başka bir iletişimin mümkün olduğunu söyleyen Jaura, "Haber yapmak olup bitenden haberdar etmek meselesi değil, önemli olan olup bitenin ardında ne olduğuna dair bilgi vermek" dedi.
Ramonet, Halleck, Aharonian ve Andoni katılamadı
Mater konuşmasına foruma katılamayanlar hakkında bilgi vererek başladı. Öncelikle hava muhalefeti nedeniyle uçak seferlerinin aksaması sonucu Güneydoğu bölgesinden gelecek konukların geciktiği bilgisini veren Mater Le Monde Diplomatique'den İgnacio Ramonet'nin, DeepDish'den DeeDee Halleck'in, Telesur'dan Aram Aharonian'ın ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) serbest gazeteci Lamis Andoni'nin çeşitli nedenlerle foruma katılamayacaklarını söyledi.
"BİA² 'medya'dan rahatsız olanların projesiydi"
Mater "Gazeteciler, medyada son yıllarda yaşananlar karşısında olmalı ve memnuniyetsiz kalmalılardı" dedi ve Bağımsız İletişim Ağı'nın (BİA²) on yıl önce kurulma sebebinin bu rahatsızlıktan kaynaklandığını ifade etti.
"On yıl önce 'bir şey yapmalı' dedik ve pek çok proje planladık. BİA² gerçekleşen proje olmakla kalmadı bence sonsuza kadar da devam edecek."
On yıl önce bu projeler kapsamında sadece üç kişiyle toplantı yaptıkları günlerin de olduğunu fakat geçen yıl Çanakkale'de gerçekleşen 30 kişiyle sınırlı atölyeye 70 kişinin de geldiğini söyleyen Mater, "Başlangıcı umut kırıcı olsa da hayalini kurduğumuz bugün bu forumda Mersin, Samsun, İzmir gibi Türkiye'nin dört bir yanından dahası dünyanın dört bir yanından kalabalık bir katılımcı kitlemiz var" dedi.
Görünmeyeni göstermek içim bağımsız medya şart
Görünmeyeni görünür kılmak, dillendirilmeyeni dillendirmek için bağımsız medya ortamlarının şart ve kaçınılmaz olduğunu söyleyen Mater bu bağlamda BİA² projesine ve foruma destek verenlere teşekkür etti.
"Avrupa Birliği (AB) medya, demokrasi ve insan hakları fonları dışında emekleriyle ve kimi zaman küçük bütçeleriyle bizlere katlı veren çok sayıda insan var. Hepsine teşekkür ediyoruz."
İstanbul Uluslararası Bağımsız Medya Forumu'nu destekleyenlerse şöyle:
AB İnsan Hakları ve Demokrasi Programı, Chrest Foundation, Fredrich Ebert Stiftung Derneği, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Şişli Belediyesi, Metis Yayınları, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) Türkiye.
Mater, "Bugün ve yarın birlikte büyük bir yolculuğa çıkacağız. Bundan sonra ne olacağına birlikte karar vereceğiz" dedi.
Jaura:Gazeteci küresel ve ulusal gerçekliği kopuk ele almamalı
IPS'in Avrupa işerinden sorumlu olduğunu söyleyen Jaura "Avrupa ne zaman Türkiye'yi kendilerine dahil edeceklerinin tartışmalarını yapadursun biz Avrupa içinde IPS olarak Türkiyeli meslektaşlarımızla sıkı bir iletişim kurduk" dedi.
Jaura, IPS İletişim Vakfı'nın çok yaygın ve geniş bir basın ağı oluşturduğunu ve bu gelişmenin Türkiye'nin ne kadar canlı bir ülke olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Foruma ev sahipliğini Bilgi Üniversitesi'nin yapıyor oluşunun da önemli olduğuna değinen Jaura "Üniversiteler genç insanları bilgi ve görüş sahibi yapmakla mükellef. Aksi takdirde kimse tek başına bu görevinden üstesinden gelemez" dedi.
Medya sayesinde toplumda oluşan bilincin ulusal ve küresel gerçekliğin birbirinden kopuk şekilde ele alınamayacağına dikkat çeken Jaura özellikle küresel tehdit karşısında, profesyonel gazetecilerin küresel ve ulusal gerçekliği bir bütün içinde buluşturmaları gerektiğini ifade etti.
"Başka bir iletişim mümkün"
Uluslararası Bağımsız Medya Forumu'yla başka bir iletişimin mümkün olduğunu söyleyen Jaura "Ayrıca IPS Haber Ajansı'nın 1964'te kurulduğunu hatırlarsak demek ki başka bir iletişim mümkün olabiliyormuş" dedi.
Haber yapmanın olup bitenden haberdar etmek meselesi olmadığını söyleyen önemli olanın olan bitenin ardında ne olduğuna dair bilgi vermek olduğunu belirtti.(EZÖ/EÖ)