Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 21-26 Nisan arasında gerçekleştirdiği 23 Nisan etkinliklerinin ikinci gününde (22 Nisan) "Çocuk ve Medya" konulu bir panel düzenledi.
Panelin ilk oturumunda Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, basın savcısı Nadi Türkaslan, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mine Gencel Bek, bianet editörlerinden Gökçe Gündüç birer sunum yaptı.
Panelin ikinci oturumundaki sunumlarıysa Keçiören Eğitim Hastanesi'nden Sosyal Pediatrist Gonca Yılmaz, Eksi Onsekiz gazetesi ekibinden Yağmur Güvenç ve Gündem! Çocuk Derneğinden Ezgi Koman gerçekleştirdi.
"Medya çocuğu yok farzediyor, olumsuz etkiliyor"
Çocukların yaşlarının ilerlemesiyle birlikte geçtikleri psikolojik süreçleri anlatan Öktem, çocukların televizyon izlerken maruz kaldığı görüntülerin bu sürece olumsuz etkilerini vurguladı. Öktem'in sunumuna göre çocuklar günde ortalama 3,5 saat televizyon izliyor ve televizyonda izledikleri olumlu veya olumsuz görüntüleri günlük hayatlarında uyguluyor.
Savcı Türkaslan'a göreyse medyanın haber verme özgürlüğü ve medyanın ifade özgürlüğü savunusu yargının hangi noktada müdahale edeceğini karmaşık hale getiriyor.
Sunumunda yaygın medyada çocuk haberlerinin yalnızca yüzde iki oranında yer aldığının altını çizen Gündüç, "23 Nisan'da bile haberlerin odağında çocuklar değil siyasetçiler yer alıyor" dedi:
"Söz gelimi bugünkü haberlerde yurtdışından gelen çocukların Başbakan'a verdiği hediyeler, Erdoğan'ın çocuklara cevapları yer alıyor. Yani bu haberlerin odağında çocuklar değil Erdoğan var. 23 Nisan'da bile üstelik."
Doç. Dr. Gencel Bek'se British Council ile hazırladıkları "Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu"ndan söz etti. Çocuk hakları konusunda bilgili bir medyanın çocuklara daha duyarlı olacağını ifade etti:
"Çocukları yok farzetmek her zaman politik bir tercih olmayabiliyor, bazen bilgisizlikten de kaynaklanıyor. Bu kılavuzu bu yüzden hazırladık. Ancak yaptırım gücümüz elbette yok, gazetecilerin bunu uygulamaya kendilerinin karar vermesi gerek."
"Çocuğun katılım hakkı ihlal edilmesin"
İkinci oturumda söz alan Eksi Onsekiz gazetesi çocuk yazarlarından Güvenç, gazeteyi nasıl hazırladıklarını anlattı. Koman'ın da sunumunda vurguladığı çocuğun katılım hakkının, gazetede nasıl hayata geçtiğini ve çocukların medyadan beklentilerini Güvenç izleyenlere aktardı.
Katılım hakkının Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde korunduğunu vurgulayan Koman, çocuklara imkan sağlandığında her konuda kendilerini ifade edebildiklerini söyledi.
Yılmaz ise reklamlarda yapılan çocuk istismarına dair örnekler sundu. Çözüm için yaptırım gücü olan bir reklam denetleme mekanizması önerdi.
Baro, bugün 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Ankara Çocuk Hakları Komitesi kurgusal duruşma çalışması düzenliyor.
Program
Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde gerçekleşecek 24, 25 ve 26 Nisan programıysa şöyle:
24 Nisan
Panel: Ticari Cinsel Sömürü ve Hukuk
13:30 Açılış konuşmaları
13:45-14:00 Avukat Şahin Antakyalıoğlu (CTCS ile mücadele ağı Ulusal Kordinatörü)
14:00-14:45 Alessia Altamura (ECPAT Avrupa Sorumlusu)
14:45-16:15 Anastasia Sağlam (IOM temsilcisi), Adem Arkadaş (ICC), Hakan Kızılarslan (Bilişim Suçları Savcısı)
16:30-17:30 Oturum-tartışma
17:30 Ağın resmi kuruluşu ve kokteyl
25 Nisan
13:30-17:00 Atölye Çalışması Ticari Cinsel Sömürü
Yer: Ankara Barosu Kurullar Merkezi
Kolaylaştırıcı: Uzman Psk. Harika Yücel (Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği)
Ağ üyeleri:
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı
Çocuk İhmali ve İstismarı Derneği
Uluslararası Çocuk Merkezi
Gündem Çocuk Derneği
ÖZGEDER
Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi
Türkiye Gençlik Federasyonu
Türkiye Gençlik Birliği Derneği
İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı
IOM (Uluslararası Göç Örgütü)
Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği
Hasuder (Halk Sağlığı Uzmanlar Derneği)
Dostlar Dayanışma Derneği
Ankara Girişimci ve Sanayici İş Kadınları Derneği
26 Nisan
20:00 Keçiören Çocuk Islah ve Eğitim Evinde Film Gösterimi- Billy Elliot (Keçiören Çocuk Islah ve Eğitim Evi'nden Yılmaz Erdoğan ile söyleşi) (GG)