Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Mardin Bilge köyünde yaşanan katliamla ilgili başta Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşları göreve çağırdı.
Bilge köyünde yaşanan olayların çok yönlü olarak irdelenmesi gerektiğini belirten Dernekten yapılan yazılı açıklamada koruculuk sistemine, olayın ardından medyanın çocukları istismar ettiğine, göç, töre ve yoksulluğa dikkat çekildi.
Dernek, olayın ardından kız çocuklarına ayrı okul açılmasını öneren Mardin Valisi Hasan Duruer'i "Vali ve mensubu olduğu zihniyetin kriz durumları yönetme becerisi ortadadır" sözleriyle eleştirdi.
Öneriler
Çok bileşenli bu durumu töre, vahşet, rant kavgası gibi kavramlarla açıklama çabalarının yetersiz olduğu ifade edilen açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
* Köyde acil olarak SHÇEK koordinasyonunda bir müdahale ekibi oluşturulmalı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, çocuk gelişimci, psikiyatrist ve sosyologlardan oluşan bu ekip içinde çocuk-kadın konusunda çalışmaları olan, kamuoyunca bilinen kişi ve sivil toplum örgütleri dışında hiçbir kurum ve kuruluşa izin verilmemelidir.
* Gerek göç eden gerekse köyde yaşayan tüm çocuk ve yetişkinlerin yaşadığı travmayı sağlıklı bir şekilde atlatması için psiko-soyal destek çalışmaları yapılmalıdır.
* Köyde uzun süreli çalışmak üzere Çocuk Merkezi ve Psikososyal Destek Merkezi faaliyete geçirilmeli ve bu çalışmalar yalnızca profesyonel meslek elemanları ile yürütülmelidir.
* Köyde yaşanan olaylarla ilgili kamuoyuna doğru ve güvenilir bilgi ulaştırılması ve insanların acılarının farklı kaygılarla istismar edilmesini önlemek açısından bir Basın-Medya-İletişim Birimi oluşturulmalıdır.
* Yakınlarını kaybeden bireylerin yaşadıkları acıya saygı gösterilmeli, yaşanan yas süreci haber konusu edilerek söz konusu bireyler rahatsız edilmemeli kişisel hakları ihlal edilmemelidir. Özellikle çocuklara gerekli hassasiyet gösterilmelidir.
* Anne ve/veya babasız kalan çocukların öncelikle aile ortamlarında bakılmaları, eğer ihmal ve istismar olabileceği şüphesi varsa koruma altına alınarak durumlarına uygun kuruluşlara yerleştirilmesi sağlanmalıdır.
* Çocuklara olaylarla ilgi sorular sorularak haber konusu yapılması travma tekrarından başka bir anlama gelmediğinden çocukların basın yayın organları ile görüştürülmesi konusunda dikkatli davranılmalıdır.
"Koruculuk kaldırılsın"
Dernek, koruyucu ve önleyici faaliyetlerde bulunmak üzere tüm il ve ilçelerde profesyonel meslek elemanlarının görevlendirildiği toplum merkezleri açılması gerektiğini belirtti.
Açıklamada ayrıca, "Bugüne kadar insan hakları örgütleri ve mahkemelerce bir suç şebekesi haline geldiği tespit edilen koruculuk sistemi kaldırılmalı, köye dönüş olan bölgelerde sosyal rehabilitasyon projeleri hayat geçirilmelidir" denildi.(BÇ)