“Üç yıl önce yola çıkarken çok radikal bir adım attığımızı düşünüyor ve tam olarak ne yapacağımızı bilmiyorduk. Bugünse umudun diliyle konuşuyoruz. Kadın hareketinin yıllardır taş üzerine taş koyarak getirdiği mücadeleye ivme katmayı amaçlıyoruz.”
Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı Hürriyet'in 2004'te CNN Türk, Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ve İstanbul Valiliği'yle başlattığı Aile İçi Şiddete Son kampanyasının yıllık toplantısının açılışında böyle söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu sabah başlayan ve iki gün sürecek toplantıda bu yıl “Medya ve aile içi şiddet” tartışılacak.
Kampanya çerçevesinde yapılan etkinlikleri özetleyen Sabancı’nın ardından Bahçeşehir
Arıboğan: Şiddet bir dil
Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan “şiddetin bir dil olduğunu” vurguladı.
“Hayatın her alanına yayılan şiddet dilini meşrulaştırmanın en önemli aracı da medya. Biz itaat toplumuyuz; devlete, öğretmene, kocaya itaati öğretiyoruz. İtaati de şiddetle sağlamaya çalışıyoruz.”
Gazetecilerin, uzmanların ve aktivistlerin katılacağı konferansın bu yılki başlığı "Aile İçi Şiddeti Önlemede Medyanın Rolü". Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu da (UNFPA) kampanyaya destek veriyor.
Bakan Çubukçu gecikti
Konferans bakan Nimet Çubukçu’nun gecikmesi nedeniyle bir saat geç başladı. Çubukçu’un yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Barosu başkanı Kazım Kolcuoğlu ve Doğan grubundan gazeteciler, yazarlar da toplantıyı izliyor.
Payzın: Başlangıçta Güneydoğulu yoksul ailelerin sorunu sanıyorduk
Açılış törenini sunan CNNTürk’ten Şirin Payzın da kampanya ilk başladığında aile içi şiddetin ”Güneydoğu’nun, fakir ailelerin sorunu olduğunu düşündüklerini” itiraf etti.
Payzın, Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir geziye gittiği için yarın yapılacak “Medyanın erkek yöneticileri” başlıklı panelin de iptal olduğunu bildirdi.
Açılış töreninde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’den Peer Sieben rakamlar vererek kadına yönelik şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı.
“Türkiye’de üç kadından biri, Avrupa’da beş kadından biri hayatı boyunca en az bir kez şiddete maruz kalıyor. Kadına yönelik şiddet kadın sünnetinden, insan kaçakçılığına birçok farklı form alabiliyor.”
Çağdaş Eğitim Vakfı’ndan (ÇEV) Gülseven Yaşer de nüfusun yarsını oluşturan kadınların “ürettiğini ama karşılığında hiçbir şey alamadığını, şiddet gördüğünü” söyledi.
Konferansta bugün “Aile içi şiddeti kışkırtma aracı olarak medya” ve “Aile içi şiddetle mücadele aracı olarak medya” başlıklı dört panel düzenlenecek. (EÜ/TK)