Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, bölge ülkeleri tarafından Suriye'ye karşı girişilecek bir kara operasyonunun, uzun sürecek topyekûn bir savaşa dönüşeceğini söyledi.
Euronews'e konuşan Medvedev, "Bu konuya daha önce de değinmiştim ve bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Kimse yeni savaşa ilgi duymuyor. Kara operasyonu ise kapsamlı, uzun bir savaş anlamına gelir. Bu algıdan hareket etmek gerekir" dedi.
Medvedev, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, barış planının başarısız olması halinde çatışmaya daha fazla ülkenin karışabileceği yolundaki açıklamasının sorulması üzerine şunları söyledi:
“Kerry'nin açıklamalarını okudum. 'Diğer koalisyon ortaklarımızla kara harekatı başlatmaya hazırız' demiş. Eğer uzun süreli savaş istiyor ise kara harekatı da başlatabilir, her şey de. Ancak kimseyi korkutmaya gerek yok.”
“Dışişleri Bakanı Lavrov ile hangi şekilde görüşme yapmışlar ise o şekilde anlaşmaya gitmek gerekli. Yoksa, 'Her şey senaryoya uygun gitmezse diğer Arap ülkeleriyle birlikte kara harekatı düzenleriz' demek gerekmez.”
“Ben bir daha tekrarlıyorum, kimse yeni bir savaş istemiyor. Ancak kara harekatı, uzun süreli savaş demek. Bunu anlamak gerekir.”
“Tek meşru temsilci Beşar Esad”
Rusya'nın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın şahsını değil, Suriye devletiyle dostça ilişkileri desteklediğini vurgulayan Medvedev, "Beğenseniz de beğenmeseniz de hali hazırda Suriye'de Beşar Esad dışında hiçbir meşru temsilci yok" ifadelerini kullandı.
Suriye liderinin bu yapının içinden koparılması durumunda kaosun başlayacağını söyleyen Medvedev, "Bunu daha önce diğer Arap ülkelerinde gördük" diye konuştu.
“Türkiye, NATO’yu Zor Duruma Düşürdü”
Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye'nin Rus uçağını vurarak NATO'yu zor bir duruma soktuğunu, birçok şeyin NATO yönetiminin diğer ülkelerle çatışmaları kışkırtan üyeleri etkileme kararına bağlı olduğunu belirtti.
Medvedev, Time dergisine yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu tür bir olay Sovyet zamanında gerçekleşseydi büyük ihtimalle ciddi bir kriz çıkardı. Ciddi bir savaş olmasa bile kesinlikle cevap niteliğinde ateş açılırdı ve böyle devam ederdi. Şimdi sadece farklı kararlar alındı.
Rusya'nın bu konuda tavrı kesinlikle barışçıl. Uçağın birkaç saniyeliğine uçtuğunu düşünsek bile uçak Suriye sınırlarında vuruldu, bunun açık bir provokasyon olmasına rağmen Rusya buna askeri anlamda hiçbir tepki vermedi. “
Medvedev, birçok şeyin NATO yönetiminin diğer ülkelerle çatışmaları kızıştıran NATO üyeleri üzerinde etki kurma konusundaki kararlılığına bağlı olduğunun altını çizdi, “Bu NATO'nun disipliniyle ilgili" dedi.
Medvedev, Rusya'nın Suriye'de “sonsuza kadar kalmak” gibi bir planının olmadığını da ekledi:
“Suriye'de, ulusal çıkarlarımız ve Esad'ın isteği çerçevesinde sınırlı ve somut bir görev gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle Rus silahlı güçlerinin Suriye'deki varlığının ölçeğini o (Esad) değil Rus yetkililer belirleyecek.” (AS)