Türk Medeni Kanunu'nun 10. maddesinin ilk üç fıkrasında evlilikte mal paylaşımı düzenleniyor. Yasada belirtilen "edinilmiş malara katılma" rejiminin geçmişi kapsamaması kadın örgütleri tarafından protesto edilmişti. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra oluşacak evliliklerde geçerli olacak hükümler, geçmiş evliliklerde yaşanan sorunları çözmemişti.
Sadece bin 700 çift
Yasanın getirdiği evlilik sözleşmesi de şu ana kadar ülke çapında bin 700 çift tarafından uygulandı. Bu sorunlara dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Birgen Keleş'in yasa değişikliği teklifi, yasanın 10. maddesinin 1., 2. ve 3. fıkralarının değiştirilmesini içeriyor. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu bu yasa teklifinin yasalaşmasını istiyor.
İlk tepki Mersin'den
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu'nun kararı üzerine Mersin Barosu'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Mersin Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat. Münire Yurdal, CHP Milletvekili Birgen Keleş'in hazırladığı yasa değişikliği teklifini tüm CHP milletvekillerinin desteklemesini istedi.
Şartlı eşitliğe hayır!
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) seçim öncesi kadınlara verdiği "Türk Medeni Yasası'nın 10. maddesini değiştirme" sözünü yerine getirmesini isteyen Münire Yurdal, "Biz kadınlar şartlı eşitliğe 'hayır' diyoruz. Geçmişte de ürettik ve katıldık. Bunun için de eşitsizliği getiren bütün uygulama ve hükümlerin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Hatay da "hayır" diyor
Hatay Barosu Kadın Komisyonu üyeleri Av. Bedia Öztürk ve Av. Dilara Akdeşir düzenledikleri basın açıklamasıyla, yeni Türk Medeni Kanunu'nun mal rejimi ile ilgili yasasını eleştirerek, yasaya eklenen 10. maddenin milyonlarca ev kadınını mağdur ettiğini, yasa eliyle evlilikler arasında eşitsizlik yaratıldığını belirtti:
"Yasal mal rejiminin 'eski evliliğe uygulanmayacağı' hükmü, milyonlarca evli kadını mağdur etmiş ve yasa eliyle evlilikler arasında eşitsizlik yaratmıştır. Medeni Kanun'un bütün hükümleri devam eden evliliklere uygulanırken sadece yasal mal ve rejimin istisna tutulması kanunun amacına ve ruhuna aykırıdır."
"Sözler tutulsun"
Hatay Barosu'nda yapılan açıklamada, milletvekillerine de seslenildi:
"CHP milletvekili Sayın Birgen Keleş, Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe ve uygulama şekli hakkındaki kanunun 10. maddesinin 1. fıkrasının ve 2. fıkrasının 3. cümlenin değiştirilmesi ve 3. fıkranın madde metninden çıkarılmasına ilişkin kanun teklifini 24.01.2003 tarihinde TBMM'ye sunmuştur.
Sayın AKP milletvekilleri muhalefette olduğunuz dönemde yürürlük yasasının 10. maddesinin değiştirileceği konusunda biz kadınlara söz verdiniz.Şimdi sizleri sözünüzü tutmak üzere göreve çağırıyoruz. Sayın CHP milletvekilleri, sizin de grup olarak milletvekilinizin verdiği kanun değişikliği teklifini desteklemesini bekliyoruz." (FK/BB/NK)