Hükümetteki, Çoğunluk İçin Halkçı Partisi (UMP) milletvekillerinin ele aldıkları ve dört maddesi değiştirilmesi amaçlanan yasa tasarısının, yasal mesailerinin dışında işçilere "tercih ettikleri saatlerde" çalışmalarına imkan verdiği ve bakiye zamanlarının kullanımını esnettiği iddia ediliyor.
Sosyalistler : İdeolojik intikam
Çalışma yaşamından sorumlu Bakan Gérard Larcher, amaçlarının yasanın en geç 2005'in ikinci yarısında uygulamaya sokulması olduğunu ifade etti.
Bu türden bir yasanın şirketlerin talebini yansıtmadığını savunan PS sözcüsü Julien Dray, Fransa İşadamları örgütü MEDEF'in öncülüğünde başlayan girişimin, "her şeyden önce ve sadece sağın ideolojik intikamını" yansıttığını söyledi.
Aynı parti, aralarındaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak Cumartesi günü için eylem kararı alan CGT, CFDT, FO ve CFTC Sendikalarıyla birlikte hareket edecek. Sendikalar, özel ve kamu sektör çalışanlarına çağrı yaparak, haftalık 35 saat çalışma süresi ile ilgili tartışmaları, maaş ve istihdam sorunlarını da ele alacak şekilde genişletiyorlar.
İşveren memnun, işçilerin yüzde 77'si karşı
Aynı sendikalar, çalışanlara ve işverenlere çalışma saatleri açısından daha fazla özgürlük vermek iddiasıyla gündeme gelen yasanın, içi boşaltılarak, uygulamada işverenlerin dayattığı bir ortam yaratacağını savunuyor.
Yasanın görüşülmesini memnuniyetle karşılayan MEDEF ise, durumun "yeni bir sayfa açılması" olduğunu açıkladı. MEDEF Başkanı Ernest-Antoine Seillière, yasa ile "işverenler ve işçilerin ek siparişlere cevap vermelerini sağlayacağını" ifade etti.
İFOP Kamuoyu Araştırma Şirketi'nin yaptığı bir araştırma, işçiler "Fazla kazanmak için fazla çalışmak" fikrine kuşku ile yaklaştıklarını gösteriyor. Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 77'si, "şu anki çalışma sürelerini korumayı"; yüzde 18'i de "daha fazla çalışmayı" tercih ediyor. (EÖ/YS)
* lemonde.fr sitesinde AFP ve Reuters'e dayanılarak yer verilen haberi Erol Önderoğlu özetleyerek Türkçeleştirdi.