AKP'nin 363 milletvekilinin sadece 13'ü, yani yüzde 3.5'i kadın, CHP'nin ise 178 milletvekilinin 11'i kadın, yani yüzde 6.1'i
"Sürpriz"ler
Önce AKP'den "Sürpriz" yapan kadınlara bakalım:Zeynep Karahan Uslu, İstanbul 2. Bölge'den 10, Nimet Çubukçu ise 13. sıradan adaydı. Şimdi milletvekili oldular. Barajı bir parti daha aşsaydı, kesinlikle seçilemezlerdi. Yine İstanbul 3. Bölge'den İnci Gülser Özdemir 10., Halide İncekara ise 14. sıradan Meclis'e girdiler. Fatma Şahin ise, AKP'nin 7 milletvekili çıkardığı Gaziantep'te 7. sıradaydı.
CHP'ye gelince... CHP'nin 9 milletvekili çıkardığı İstanbul 3. Bölge'de, 6. sırada Zeynep Damla Gürel, 9. sırada ise Sıdıka Aydoğan bulunuyordu. İkisi de "sürpriz" yaptılar. Özlem Çerçioğlu ise CHP'nin 4 milletvekili çıkardığı Aydın'da 4. sıradaydı. Canan Arıtman, CHP'nin 8 milletvekili çıkardığı Ankara 2. Bölge'de 6. sıradaydı. Yine 8 milletvekili çıkaran İstanbul 2. Bölge'de 6. sıradaydı. Görüldüğü gibi, bir partinin daha barajı aşması durumunda hiçbiri seçilemeyecekti. Barajı aşmaya en yakın parti DYP bunu başardığı takdirde de, kadın sayısı daha da düşecekti. Çünkü DYP'nin de ön sıralarında hep erkekler vardı.
Kimler?
AKP'den Meclis'e giren kadın milletvekilleri şöyle: Ayhan Zeynep Tekin (Adana), Reyhan Balandı (Afyon), Remziye Öztoprak (Ankara), Semiha Öyüş (Aydın), Fatma Şahin (Gaziantep), Gülseren Topuzlu (İstanbul), Zeynep Karahan Uslu (İstanbul), Nimet Çubukçu (İstanbul), Güldal Akşit (İstanbul), İnci Gülser Özdemir (İstanbul), Halide İncekara (İstanbul), Nükhet Hotar (İzmir), Serpil Yıldız (İzmir).
CHP'den de şöyle: Nevin Gaye Erbatur (Adana), Oya Araslı (Ankara), Ayşe Gülsün Bilgehan (Ankara), Özlem Çerçioğlu (Aydın), Güldal Okuducu (İstanbul),Bihlun Tanaylıgil (İstanbul), Birgen Keleş (İstanbul), Zeynep Damla Gürel (İstanbul), Sıdıka Aydoğan (İstanbul), Türkan Miçoğulları (İzmir), Canan Arıtman (İzmir).
İllere göre dağılım
Yukarıda okuduğunuz gibi, kadın milletvekillerinin ezici çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir'den adaydı.CHP'den Adana ve Aydın dışında tüm kadın milletvekilleri üç büyük ilden. AKP'de de durum aynı, çoğunluk üç büyük ilden. CHP'den farklı tek şehir ise Gaziantep. O da biliyorsunuz, büyük bir sürpriz yaparak milletvekili oldu.
Şimdi ne olacak?
Kadınların parlamentoda kaç kişiyle temsil edildikleri önemli bir konu. En az yüzde 30 temsilin önemi biliniyor artık. Yani en az 165 kadın milletvekilinin olması gereken Meclis'te ne yazık ki, yalnızca 24 kadın var. Yani yüzde 30'a karşılık, bugünkü oran yüzde 4.3 .
Öte yandan, kadın sayısının önemi kadar, kadın bakış açısının da önemini biliyoruz. Bu açıdan baktığımızda da durum vahim. Türkiye'yi tek başına yöneteceği kesin olan AKP'nin seçim bildirgesinde "PARTİMİZ, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve ailede mutluluğun sağlanması için kadın sorunlarının giderilmesine önem vermektedir," deniyor.
Kendi ifadeleriyle, kadın sorunlarının giderilmesine, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve ailede mutluluğun sağlanması açısından bakan bir partinin, bizim için neler yapabileceği ortada.
Kadınlar olarak durumumuz biraz daha zorlaştı.