Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçlara göre iki barış akademisyeni milletvekili oldu.
27. Dönem milletvekili seçimi adayları arasında ikisi Cumhuriyet Halk Partisi, altısı Halkların Demokratik Partisi'nden sekiz Barış Akademisyen yer almıştı.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul milletvekili olarak Meclis’te yer alacak.
İhraç edilenler Meclis'te
Kaboğlu'nun yanı sıra Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilen iki akademisyen de HDP ve CHP listelerinden Meclis’e girdi.
HDP Eş Genel Başkanı ve 675 sayılı KHK ile İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden ihraç edilen Sezai Temelli HDP Van milletvekili oldu.
Barış akademisyenlerine destek bildirisi imzacısı, 686 sayılı KHK ile Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam CHP İstanbul 3. Bölge milletvekili olarak Meclis’te.
YSK’ya dilekçe sunan bir kişi, İstanbul 1. bölge 1. sıra adayı Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, İstanbul 3. bölge 9. sıra adayı Prof. Dr. Cihangir İslam ve İstanbul 1. bölge 18. sıra adayı Prof. Dr. Yüksel Taşkın’ın adaylıklarına KHK ile ihraç edildikleri için itiraz etmişti. YSK itirazı reddetmişti.
İbrahim Kaboğlu, CHP, İstanbul 1. BölgeMarmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı iken 7 Şubat 2017 tarihli 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildi. Bu durumu "İhraç değil, KHK ek listesinde adı yer alan kişi" şeklinde tanımlıyor. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza verdiği gerekçesiyle hakkında dava açılan akademisyenlerden. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 Nisan 2018’de görülen son duruşmada savcı Terörle Mücadele Kanunu'nun "Terör örgütü propagandası" suçlamasını içeren 7/2 maddesinden cezalandırılmasını talep etti. * Üyeli olduğu kurumlar için tıklayın : ibrahimkabooglu.com 2003-2005 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Bu görevde iken Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu'nu Prof. Dr. Baskın Oran'la birlikte açıkladı. Rapor ile ilgili hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 2008 yılında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan açılan davadan raporun bilimsel içeriğe sahip olduğu ve şiddeti teşvik etmediği gerekçesiyle beraat etti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1974 yılında mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi ile Limoges Üniversitesi'nde tamamladı. 1994 yılından ihraç edildiği 2017 yılına dek Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yaptı. 1950 doğumlu. Başlıca kitapları için tıklayın. |
Erol Katırcıoğlu, HDP, İstanbul 1. BölgeBarış akademisyeni. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden emekli. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı gerekçesiyle İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. 1991 yılında 49. Hükümette Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'nün ekonomi danışmanlığını yaptı. Bu görevim sırasında "Rekabeti Koruma Kanunu"nun hazırlık komisyonunda iktisatçı üye olarak çalıştı. Sanayi İktisatı (Industrial Economics) alanında çalışmalar yapıyor. Türkiye ekonomisinde tekelleşme, tekelleşmenin nedenleri ve yarattığı sorunlar ve KO-Bİ’ler üzerine çeşitli araştırma ve yayınları var. Radikal ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Son olarak Özgür Gündem gazetesinde köşe yazıları yazıyor. 1987'de Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'nde yardımcı doçent oldu. 1990'da iktisat doçenti, 1995'de iktisat profesörü oldu. 1970 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1971-1975 yıllarında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA), Siyasal Bilimler Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1977'de mezun oldu okulda asistan oldu. 1981-1986 yılları arasında ABD Wisconsin Üniversitesi'nde önce misafir öğrenci daha sonra da misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1951 doğumlu. İnsansız Kapitalizm İnsansız Toplum, Otomotic Sektöründe Rekabet Hukuk ve Politikaları, Çatışma Çözümleri ve Barış kitaplarında imzaları var. |
Sezai Temelli, HDP, Vanİstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Maliye Anabilim Dalındaki görevinden 30 Ekim 2016 tarihli 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. HDP Eş Genel Başkanı. HDP'nin kurucularından. HDP'nin Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 25. Dönemde (7 Haziran seçimleri) HDP İstanbul Milletvekili seçildi. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise parlamentoya girememişti. HDP'nin 11 Şubat 2018 tarihindeki kongresinde Pervin Buldan ile Eş genel başkan seçildi. Öğretim Elemanları Sendikası ve Eğitim Sen üyesi olarak sendikal mücadelenin de içinde yer aldı. Bir dönem Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nde siyaset yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede doktorasını tamamladı. 1986 yılından itibaren önce Araştırma Görevlisi, sonrasında da Öğretim Üyesi olarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde görev yaptı. Neoliberal Zamanda Aşınma, Küresel Dönemde Vergileme isimli kitapları var. 1963 doğumlu. |
Cihangir İslam, CHP, İstanbul 3. bölgeSaadet Partisi'nin CHP'ye önerdiği listeden aday oldu. Barış akademisyenlerinin bildirinin ardından tehdit edilmesine karşı yayınlanan destek bildirisine imza verdi. 686 sayılı KHK ile Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki görevinden ihraç edildi. Adalet Yürüyüşüne katılarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun doktorluğunu üstlendi. Mazlum-Der kuruculuğu ve yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Saadet Partisi ve Has Parti'nin de kurucuları arasında yer aldı. Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın danışmanlığını yaptı. Adalet Zemini Platformu üyesi. Ankara Üniversitesi’nde 1983'de Tıp eğitimini, 1990’da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığını tamamladı. Minnesota Üniversitesi’nde Omurga Cerrahisi ve Klinik Araştırma eğitimi aldı. Ortopedi ve Temel Bilimler alanında yurtiçi ve yurtdışı ortamlarda yüzün üzerinde bilimsel makale ve bildiri yayınladı. Ayrıca İslami İlimler ve Felsefe Bölümlerinden de mezun. Bilgi ve Düşünce Dergisi’nde ve Hece Dergisi’nde düşünsel içerikli makaleler yazdı. "Çare üreteceğiz"Twitter hesabından sonuçlara dair yaptığı açıklamada şu ifadeler öne çıktı: "Seçimin sonuçları konusunda duyduğum üzüntü kişisel sevincimin önünde. Bizlerin parlamentoya girmesine duyulan sevinçler tesellimiz oluyor. “Seçim çalışmaları şartlar açısından büyük bir adaletsizlik içerisinde geçmiştir. Seçimi kazanmak adına yapılan bütün saldırı ve kötülükleri sahipleriyle baş başa bırakıyorum. Eminim ki içleri rahat değildir. Duyduklarından emin olduğum bu içsel rahatsızlık hepimiz için umuttur. “Mazeretlerin ardına sığınmak çare değildir. Çare üreteceğiz, çare. Önce Milletin Vekili, hatta bütün insanların, sokaktaki hayvanın, dağın-taşın vekili olmaya gayret edeceğiz. Seçimden galip çıkanları tebrik ediyor, nefesimizi enselerinde hissedeceklerinin de sözünü veriyoruz. “İçinde bulunduğum, seçimi kaybeden, kendini kaybetmiş hissedenlere sözüm. Bir yarışın kazanmak dışında garanti ettiği tek şey kaybetmektir. İnsan ilişkileri her zaman değişime açıktır. Olaya böyle bakınız. "Umutsuzlukla işimiz olmaz"“Sorularımız şu: Eksiklerimiz nedir? Eksiklerimizi nasıl tamamlayabiliriz? “Umutsuzlukla işimiz olmaz. Umutsuzlara çağrım umutsuzluktan hemen çıkmaları. Bir doğa olayıyla değil toplumsal bir olguyla karşı karşıyayız. “Halkın değişimini bize uymasını bekliyoruz. Peki. Bizlerin yapabileceği bir şeyler yok mu? İşe buradan başlamalı. Hepimiz buna odaklanmalı. “Yeterince dinlendik. Şimdi karanlığa küfretmeyi bırakıp birer mum yakmanın zamanı. Önümüze bakalım ve gelecekte neler yapabiliriz bunun üzerinde yoğunlaşalım. Tekrar bütün kutlamalara teşekkür ediyorum. Tek tek dönemediklerimden özür diliyorum. Yardım ve önerileriniz bekliyorum." |
(BK)