Meclis Genel Kurulu'nda grupların oturma düzeni yeniden belirlendi.
1 Kasım seçim resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından Meclis Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, 26. Dönem için Genel Kurul'daki oturma düzenine son şeklini vererek siyasi parti gruplarına gönderdi.
Oturma düzeni nasıl belirleniyor?
Meclis teamüllerine göre oturma düzeni, Başkanlık Divanı'na göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre grupların sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta yer alması şeklinde biçimleniyor.
Koalisyon dönemlerinde, hükümeti oluşturan partiler yan yana oturabiliyor.
Genel Kurul'da, komisyon ve Bakanlar Kurulu sıraları hariç olmak üzere 524 koltuk bulunuyor.
Yeni dönemde 317 milletvekiline sahip AKP Grubu 292; 134 milletvekiline sahip CHP 134; 59 milletvekiline sahip HDP 58; 40 milletvekiline sahip olan MHP ise 40 koltukta oturacak.
MHP ve HDP yer değiştirdi
AKP, 7 Haziran seçimlerinde çıkardığı milletvekili sayısı nedeniyle ortada bulunan bloku kaybetmişti. 26. Dönem’de AKP orta sırayı da alarak Genel Kurul’da olacak.
AKP’nin yanında sırasıyla CHP, HDP ve MHP yer alacak.
MHP’li vekillerin bir kısmı HDP Grubu'nun arka sıralarında, HDP’li vekillerin bir kısmı ise CHP Grubu’nun arka sıralarında, CHP’li vekillerin bir kısmı ise AKP Grubu'nun arka sıralarında oturacak. (ÇT)
* Haber görseli: Anadolu Ajansı