HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım Kürtçe soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın yanıtlaması talebiyle verilen önergede Kürtçe öğretmenlerin ve Kürtçe derslerinin durumu soruldu.
Müfredata girdi ama…
2012 Haziran’ında dönemin başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın okullarda Kürtçenin seçmeli olarak verilebileceğini açıklamasıyla Kürtçe dersinin müfredata girdiğinin hatırlatıldığı önergede, buna karşın Kürtçe öğretmenleri atanmadığı belirtildi.
Ayrıca Kürtçenin günlük yaşamda yoğun bir şekilde yer aldığı Kürt illerinde Kürtçe sınıflarının oluşmamasının yarattığı çelişkiye dikkat çekildi.
Engelleme
“Bunun sebepleri araştırıldığında okullarda Kürtçe dersinin okul yöneticileri tarafından seçilmesinin engellendiği tespit edilmiştir.
“Buna göre okullarda seçmeli Kürtçe dersi ile ilgili; okullarda derslik yetersizliği, Kürtçe öğretmenlerinin olmadığı, Kürtçenin gereksiz olarak değerlendirilip öğrencilerin diğer derslere yönlendirilmesi, seçmeli ders dilekçelerinin öğrenci ve velilere ulaştırılmaması gibi problemler tarafımıza ulaşmıştır.
Tutarlı bilgi yok
“Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı da bugüne kadar Kürtçe dersinin kaç öğrenci tarafından seçildiğine ve açılan Kürtçe sınıflara dair kamuoyuna herhangi bir tutarlı açıklama yapmamıştır.”
Kadri Yıldırım daha önce Yaşayan Diller Enstitüsü’nün ilk başkanı olarak da görev yapmış bir Kürdolog.
Sorular
Yıldırım’ın önergede yer alan soruları şöyle…
* Kürtçe (Kurmanci, zazaki) dersini vermek üzere üniversitelerin ilgili bölümlerini başarı ile bitirip atanmaya hak kazanan Kürtçe öğretmen adayı kaç kişi vardır?
* 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında Kürtçe (Kurmanci, Zazakli) dersi kaç öğrenci tarafından seçilmiş ve kaç tane Kürtçe sınıfı açılmıştır?
Öğretmen yeterli mi?
* 2015-2016 eğitim döneminde 12 Kürtçe (Kurmanci, Zazaki) öğretmeni atanacaktır. Bu dersi vermek üzere atanacak Kürtçe öğretmeni sayısı neye göre belirlenmiştir? Bu sayı yeterli midir?
“Hakaret değil mi?”
* Türkiye sınırları dahilinde Zazacayı konuşan milyonlarca insan bulunmasına rağmen Zazaca dersini vermek üzere sadece 1 Zazaca öğretmeninin atanacak olması Zazaca konuşan halka hakaret değil midir?
* Kürtçe dersinin “Yeterli derslik yok” ve “Kürtçe öğretmeni yok” gibi nedenlerle öğrencilere seçtirilmediğine dair bakanlığınıza ulaşan herhangi bir şikayet var mıdır?
Tedbir aldınız mı?
* Kürtçe dersinin seçilmesinin çeşitli gerekçelerle ve bazı yerlerde tahammülsüzlük nedeniyle engellenmesinin önüne geçmek için aldığınız tedbirler nelerdir?
Anadilinde eğitim
* Türkiye sınırları dahilinde milyonlarca Kürt (Kurmanc, Zaza) yaşamaktadır. Aynı şekilde okullarda seçmeli Kürtçe dersinin fiilen işletilmediği görülüyor. Buna göre bakanlığınızın Kürtçe anadilinde eğitimle ilgili yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
Bakanlığın bakışı
* Anayasanın eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen ilgili maddeleri anadilde eğitime imkan vermiyor. Buna göre anayasanın yasakladığı Kürtçe anadilinde eğitim meselesine bakanlığınızın pedagojik-bilimsel bakışı nedir? (YY)
Kürtçe önergeye buradan ulaşabilirsiniz.