Ankara Başsavcıvekili İbrahim Özyurt, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Meclis'te Kürtçe yaptığı konuşmayla ilgili takipsizlik kararı verdi.
Türk, 24 Şubat'taki DTP grup toplantısında, "Dünya Anadili Günü" dolayısıyla Türkçe başladığı konuşmayı Kürtçe sürdürmüştü.
"Konuşmanın hangi dilde yapılacağına dair düzenleme yok"
cnnturk.com'un haberine göre, savcı Özyurt kararında TBMM iç tüzüğünde, gerek genel kurulda, gerekse grup toplantılarındaki konuşmanın hangi dilde yapılacağına ilişkin düzenleme bulunmadığını yazdı. İç tüzüğün sadece 65. maddesinde genel kuruldaki konuşma adabından, 67. maddesinde de konuşma üslubundan söz edildiğini, her iki düzenlemenin de hangi dilde konuşulacağını kapsamadığını ifade etti.
"Grup konuşması propaganda sayılamaz"
Siyasi Partiler Yasası açısından da değerlendirme yapan Özyurt, "grup toplantısının propaganda çalışması sayılamayacağı"nı, dolayısıyla bir siyasi partinin grup toplantısında Türkçe'den başka bir dille konuşmanın yasalara göre suç oluşturmayacağını yazdı.
Yasanın 81. maddesi, "siyasi partilerin tüzük ve programlarının yazımı ve yayımlanmasında,kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanmaları ve Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankart, levha, plak, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyanname kullanmalarını" yasaklıyor.
Mehmet Türk, Murat Ateş, Sabit İnce ve Bülent Güven, Türk ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Toptan "Yasak" deyip yayını kestirmişti
Türk'ün Kürtçe konuşmasının ilk cümlelerinin ardından, TRT 3 üzerinden canlı yayın yapan Meclis TV'nin yayını kesilmiş, sunucu "Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu gereğince Meclis kürsüsünde ve toplantılarında Türkçe'den başka dilde konuşma yapılamayacağı hükmü doğrultusunda yayınımızı kesmek zorunda kaldık, seyircilerimizden özür diliyoruz" demişti.
Meclis Başkanı Köksal Toptan, yayının kesilmesi talimatını kendisinin verdiğini açıklamıştı.
"Ne Anayasa'ya ne Siyasi Partiler Yasası'na aykırı"
Aynı gün bianet'in görüştüğü Prof. Dr. Mithat Sancar, Meclis'te Kürtçe konuşmanın Anayasa'ya da Siyasi Partiler Yasası'na da aykırı olmadığını söylemiş, tersine, yasaları yasak genişletecek yönde yorumlamanın Anayasa'nın yasama sorumsuzluğu ilkesinin ihlali olacağını söylemişti.
"Türk tabu yıktı, alkışlamak gerek" diyen Sancar şöyle konuşmuştu:
"Bir tabunun bu vesileyle sorgulanır hale gelmesinden herkesin soğukkanlı bir memnuniyet duyması gerek. Başbakan'ın Kürtçe'yi rahat kullandığı, üniversiteye Kürtçe bölümlerinin konuşulduğu, TRT'nin Kürtçe yayın yaptığı bir ülkede, en dokunulmaz alan olan Meclis'te infial doğmasını anlamak mümkün değil. Meclis demokrasinin asli zeminidir. Özgürlükler daha fazla, korumaları daha sağlam olmalıdır." (TK)