“Sadece mecliste değil, kadınların annelikle ilgili sorumlulukları ile iş ve siyaset hayatının uyumlulaştırılması konusunda Türkiye’de çok büyük yasal ve pratik engeller var.” Avukat Hülya Gülbahar, AKP Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır’ın kadın vekillerin annelik izni olmadığı yönündeki açıklamalarını bu sözlerle değerlendiriyor.
Gündeş Bakır, milletvekillerinin memurlar gibi annelik izni olmadığına dikkat çekmişti. İç Tüzük’te buna uygun bir düzenleme yapılabileceğini öneren Gündeş Bakır, Hürriyet’in haberine göre şöyle konuşmuştu:
“TBMM İç Tüzük’ünde kadın milletvekillerinin hamile kalacağı düşünülmediği için onlara annelik izni yok. Memurlar gibi izin yapamıyoruz. Gerçi beni çok etkilemiyor, izin olsa da çalışacaktım 9 ayın sonuna kadar ama herkes benim gibi dayanıklı olmayabilir. Hamileliğini zor geçiren kadınlar var, onlar için meclis tüzüğünde bir değişiklik yapılabilir.”
“Çocuk bakımı sadece kadınlara ait değil”
TBMM İç Tüzük’ündeki düzenleme eksikliğinin mecliste kadının varlığının tanınmaması, doğurgan yaştaki kadınların milletvekili olamayacağı ön kabulü, milletvekili olacak kadının da üreme hakkından feragat etmesi gibi imaları var. Gülbahar bu konuda bir kadın milletvekili olarak Gündeş Bakır’ın konuyu bu şekilde gündeme getirerek çocuk bakımının sadece kadınlara ait olduğunu düşündürtecek cümleler kurmuş olduğu görüşünde.
“Çocuklar aynı zamanda erkeklerin de sorumluluğu olduğu için çocuk bakımıyla ilgilenmek üzere erkek milletvekillerine de aynı ebeveyn izinlerinin verilmesi gerekir.”
Ancak Gülbahar’a göre vekillere annelik ve babalık izni verilmemesi sorunun bir yüzü:
“Meclis çalışma saatlerinin aile sorumluluklarıyla orantılı bir biçimde ayarlanması gerekir. Gece yarısı yasa çıkartan bir meclisin kadın ve erkek milletvekillerinin özel hayatlarına saygısı yok demektir. Milletvekilleri de sonuçta çalışan insanlardır. Meclis bahçesinde, meclis koltuklarında uyuklayan milletvekili tablosu son yıllarda meclisteki çalışma koşullarının hem kadınlar hem erkekler açısından insani çalışma tempolarını zorlayan üstelik aileleri icmal ettirme sonucunu doğuran bir çalışma temposudur.”
Gülbahar’a göre tüm bunlar AKP’nin aile politikaları konusunda samimiyetsizliğinin göstergesi.
“Muhafazakâr olduğunu söyleyen ve aileyi koruduğunu iddia eden bir iktidar partisinin meclisteki tüm partilerden, kadın ve erkek milletvekillerinin hayatlarını altüst eden meclis çalışma temposu tutturması oldukça manidardır ve aile politikaları konusundaki samimiyetsizliğin tipik bir göstergesidir.” (EK/HK)