Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Gaye Erbatur "Mecliste ve diğer karar alma mekanizmalarında en azından yüzde 30 kadın oranı olsa 8 Mart da tatil olur, kadınlar da bu kadar görünmez kalmaz" dedi.
CHP'nin Mecliste 1 Mayıs ve Newroz'un resmi tatil olmasını talep etmesiyle başlayan tartışmada soruyoruz: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü niçin resmi tatil olmasın?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün resmi tatil olduğu ülkeler şöyle:
Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Brezilya, Brezilya, Burkina, Fas, Kamerun, Çin, Küba, Gürcistan, İtalya, İsrail, Laos, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam, Zambiya.
Pazar günü Kadıköy'deki mitingin çağrıcılığını yapan 8 Mart Kadın Platformu'nun taleplerinden biri de bugünün ücretli, resmi tatil olması.
Newroz ve 1 Mayıs İşçi Bayramı tatil olsun isteyen CHP'nin 8 Mart'ı da gündemine alıp almadığı sorusuna Milletvekili Erbatur "Yerel seçimlerden sonra verilmek üzere bu talebi öneri olarak hazırlıyorum. Beklememin nedeni diğer milletvekillerinin de imzasını almak" dedi.
Erbatur 8 Mart öncesi üzücü bir gelişme olarak Anayasa Komisyonunda kurulması kararlaştırılan Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun Genel Kurul'da erkek milletvekillerince muhalefet şerhi konularak Fırsat Eşitliği Komisyonu'na çevrilmesini söyledi ve "Gerçek eşitlik istiyoruz" dedi.
"Türkiye 128 ülke içinde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından 121. sırada. Kadınlar var sayılmıyor. Talepleri görünmüyor. Bu nedenle yine iş kadınlara düşüyor. Ama kararların verildiği yerlerde kadın yok. 1 kadın valimiz oldu bugüne kadar. Mecliste de sayımız çok değil. Bu nedenle taleplerimiz öncelik alınmıyor."
Dünya Kadınlar Günü
Dünya Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışı hakkında üç ayrı görüş var:
Birinci görüşe göre,1857'de New Yorklu dokuma işçisi kadınlar, düşük ücretleri, on iki saatlik iş gününü ve artan iş yükünü protesto etmek için bir gösteri yürüyüşü yaptılar. Polis şiddet kullanarak yürüyüşü dağıttı.
İkinci görüşe göre, Amerikalı kadınlar 8 saatlik işgünü ve kadınların siyasal hakları için mücadele ederken, Şubat 1908'de Manhattanlı iplik işçisi kadınların grev yapması ve polisin yine şiddet kullanmasıdır.
Üçüncü görüş,1909'da New Yorklu dokuma işçisi kadınların işten çıkarılmaları protesto etmek için fabrikayı işgal etmeleri, çıkan yangında 129 kadının hayatını kaybetmesidir.
Başlangıcı hangi olay olursa olsun, bu mücadelenin anısına, II. Enternasyonalin 1910'daki Kongresi'nde Clara Zetkin'in önerisiyle , Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi.
1910 yılından başlayarak 8 Mart tüm dünyada kadınlar için özel bir anlam taşıdı. Kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte bir güç olmanın, dayanışmanın anlamını bugünlere taşıdı.
1960'lı yıllara dek sosyalistlerin kutladığı bir gün olan ,1960'lı yıllarda yükselen feminizmin etkisiyle tüm kadınların, sadece emekçi olarak değil, hayatın tüm alanlarında, yaşanan ortak ezilmişliği ve mücadeleyi simgeleyen bir gün olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler de1975'te bugünü "Dünya Kadınlar Günü" olarak ilan etti. (EZÖ)