Gündem Çocuk Derneği’nin TBMM’nin resmi web sitesinden yaptığı çalışmaya göre, Meclis’in 25. döneminde (8 Haziran-1 Kasım 2015) 2221 yazılı soru önergesi verildi, 131’i çocuklarla ilgiliydi.
Aynı sürede 98 de sözlü soru önergesi verildi, bunların yedisi çocuklarla ilgiliydi.
TIKLAYIN - ÇOCUK HAKLARI İHTİSAS KOMİSYONU KURUN
Çocuklarla ilgili yazılı soru önergelerinde eğitim, kolluk kuvvetlerinin şiddeti ve çatışma ortamı, yaşam hakkı ihlali, işçi çocuklar ve işçilerin çocukları ile mülteci çocuklar konularında önergelerin yoğunlukta olduğu görülüyor.
Partilere göre dağılımı
Toplam yazılı soru önergelerinin yüzde 56,48’i CHP (74), yüzde 38,16’si HDP (50) ve yüzde 5,34’ü MHP (7) tarafından verildi.
Muhataplar
Gündem Çocuk’tan verilen bilgiye göre, çocuklarla ilgili yazılı soru önergelerinin hiçbiri cevaplanmadı.
Sözlü önergelerinin ise gündeme gireceği belirtildi.
Sözlü soru önergelerinin tümü Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri sorulmuş.
Gündem Çocuk Derneği’nden verilen bilgide, çocuk ile ilgili soru önergeleri, önergenin başlığında ve içeriğinde çocuk kavramı ve 0-18 yaş aralığını işaret eden sıfatlar (öğrenci vb.) kullanılma durumu göz önünde tutularak sınıflandırıldı.
Birçok önergede çocukların yaşamlarını doğrudan ilgilendiren konular olmasına rağmen 0-18 yaş grubuna dair “çocuk” vurgusu yapılmayan önergeler değerlendirme kapsamının dışında bırakıldı.
Gündem Çocuk Derneği’nin hazırladığı rapora buradan ulaşabilirsiniz.