25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, bugün TBMM'nin de gündemindeydi.
HDP ve CHP'li vekiller basın toplantıları ve soru önergeleriyle erkek şiddeti sorununu gündeme getirdi; AKP şiddete karşı rozet dağıttı.
Feminist vekil Kerestecioğlu'ndan basın toplantısı
HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 25 Kasım vesilesiyle TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında “Anne, çiçek, gelin, iffetli, olumlu imajlı, makbul değil, her türlü var oluşumuzla birinci sınıf yurttaşlar olarak kadınız! Erkek şiddetine de, tasniflerine de dayanışmamızla karşı duracağız! ” dedi.
Tüm dünyada kadınlara yönelik şiddetin ortak bir karakter taşıdığını belirten Kerestecioğlu, siyasetçiler ve idarecilerin de “toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanlar” “iffetli kadınlar-iffetsiz kadınlar”, “affedersiniz ilkokul mezunu bir kadın” gibi ifadelerle bu şiddete ortak olduğunu ifade etti.
bianet’in erkek çetelesine göre, 2015 yılı başından bugüne kadar en az 255 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Kerestecioğlu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve İstanbul Sözleşmesi, CEDAW gibi uluslararası sözleşmelerin etkin bir biçimde uygulanmamasını eleştirdi.
“Aileyi değil, kadınları güçlendirmek gerek”
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın da kurucularından olan Kerestecioğlu, ŞÖNİM’lere başvuran kadınların maruz kaldığı aşağılamaları, merkezlere erişimin zorluğunu ve hizmetlerdeki aksamaları gündeme getirdi.
“Oysa 1990'da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı biz feminist kadınlarca kurulduğu günden beri fiili olarak sığınakların ancak aile değil kadın odaklı çalışarak, aileyi koruyan değil kadınları güçlendiren ve özgürleştiren bir eksende destek vererek kadınların hayatlarında olumlu etki bırakabileceklerini biliyoruz. Bu yüzden şiddete maruz kalan, şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınların sığınak dışındaki psikolojik, sosyal ve hukuki destekleri de alabilecekleri, yaygın ve ulaşılabilir Dayanışma Merkezleri kurulmalı ve kadınlar tarafından kurulan bağımsız Dayanışma Merkezleri desteklenmelidir” dedi.
Şiddetin ancak kadın erkek eşitliğinin yerleştiği, kanun yapıcılardan uygulayıcılara kararların bu eşitlik ilkesi esas alınarak verildiği, şiddete maruz kalan kadınların hayatlarının her bakımdan güvence altına alındığı bir sistemde azalabileceğini söyleyen Kerestecioğlu, şöyle devam etti:
“Ancak şu şartlarda; yani transların, LGBTİ’lerin, kadınların “anne, çiçek, gelin, iffetli, olumlu imajlı, makbul vb.” değil, her türlü var oluşlarıyla birinci sınıf yurttaşlar olarak görüldüğü; onlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve kadın cinayetlerinin sona ermesini isteyen bir siyasi iradenin çok net olarak ortaya konulduğu; kadına yönelik şiddeti besleyen savaşın durduğu; kadınların müdahil olduğu barış politikalarının derhal gündeme alındığı bir ortamda kadına yönelik şiddete karşı yol alabiliriz...
“Bunun en önemli denetleyicisi ve güvencesi ise her zaman olduğu gibi bugün de kadınların mücadelesi ve dayanışması olacaktır!”
25 Kasım soru önergeleri
25 Kasım vesilesiyle CHP ve HDP’den birçok milletvekili, Meclis’e soru önergeleri sundu.
HDP İstanbul vekili Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ve CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, verdikleri soru önergelerinde hükümet yetkililerine öldürülen kadınların sayısını, sığınaklarla ilgili çalışmalar ve denetimleri, erkek şiddeti davalarını, ceza indirimlerini, şiddeti önlemek için hazırlanan eylem planlarını sordu.
HDP’den ceza indirimlerine karşı kanun teklifi
HDP Kadın Meclis Grubu, kadın cinayetlerinde sıklıkla uygulanan cezai indirimlerin kaldırılması için Türk Ceza Kanunu’ndaki ilgili maddelerde değişiklik yapılmasını istedi.
Kanun teklifinde, TCK'nın 62. maddesine eklenen fıkra ile takdir indiriminin kadına yönelik şiddet suçlarında uygulanmasının önüne geçilmesi talep edildi.
Ayrıca kadına yönelik işlenen suçların genel af kapsamından çıkartılması da istendi.
AKP'den rozet
AKP Grup Toplantısı'na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ise 25 Kasım nedeniyle kadın milletvekillerine ve gazetecilere üzerinde "Kadına şiddete karşı buradayım de!" yazan, el şeklinde rozetler taktı.(ÇT)