Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana yaşanan şiddet ortamında yaşamını yitirenlerin ailesiyle görüşerek bir rapor hazırlayacak.
Alt komisyon üyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bianet'e yaptığı açıklamada, çalışmalarının amacının, "yaşam hakkına ve şiddet ortamının yarattığı duruma dikkat çekmek olduğunu" söyledi.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de Radikal gazetesine yaptığı açıklamada, "Anne-babaların dinleneceğini, PKK'lilerin yaşam hikayelerinin çıkarılacağını" söylemişti.
Başkanlığını, AKP Amasya Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı'nın yürüttüğü alt komisyonda, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yer alıyor.
Halaçoğlu, sadece yaşamını yitiren devlet görevlilerinin aileleriyle görüşüleceğini söylerken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise hayatını kaybedenlerin kimliğine göre ayrılmayacağını söyledi. Aileler, örneklem yoluyla seçilecek, faklı özelliklerdeki 100'e yakın aileyle görüşülmesi planlanıyor.
Şiddete karşı ortak tavır
Alt komisyonda, 12 Eylül darbesinden bu yana yapılan yaşam hakkı ihlallerinin araştırılacağını dile getiren Aygün, yaşamını yitiren askerlerin, polislerin, kamu görevlilerinin, PKK ve diğer örgüt mensuplarının can kayıplarının yanı sıra örgüt içi infazların da inceleneceğini söyledi.
Çalışmada, yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşülüp, olaydan nasıl etkilendikleri, neler hissettikleri, yaşamlarına nasıl devam ettikleri sorulacak. Aygün, "Şiddet ortamının yarattığı atmosfere dikkat çekerek, buna karşı ortak bir tavır alma amacındayız" diye konuştu.
Ankara Kızılay'da 20 Eylül'de hayatını kaybeden üç kişinin aileleriyle de, dağda öldürülen PKK'lilerin ailesiyle de görüşüleceğini söyleyen Aygün, şiddeti birebir yaşayanlar arasında ayrım yapılmayacağını tekrarladı. Ailelere, "Kayıplarınıza rağmen istediğiniz nedir?" diye sorulacak.
Aygün, yaşamını yitirenlerin ailelerine ulaşmak için valiliklere, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na yazı yazıldığını, iletişim bilgileri ellerine ulaştıktan sonra görüşmelere başlanacağını açıkladı.
Yazar Ümit Fırat, şair Kemal Burkay ve şair Bejan Matur'un da komisyonda dinlenmesi kararı alındı. Bir yıl sürmesi planlanan çalışmanın sonucunda hazırlanacak raporda, 31 yılda hayatını kaybeden insanların sayısıyla ilgili bir sonuca ulaşılması da hedefleniyor. (AS)