Eski Meclis Başkanı Yasin Hatipoğlu, Mehmet Ali Şahin ve 117 milletvekilinin başvurduğu Anayasa Mahkemesi'nin 21 Eylül 2004'te iptal ettiği "üyelerin Meclis tarafından seçilmesi"ne dair benzer bir düzenleme, şimdi Anayasa değişikliği olarak yeniden gündeme geliyor.
Anayasa değişikliğinin ilk oylaması bugün (salı), ikinci oylaması ise cuma günü yapılıyor.
AKP'li 198 milletvekilinin imzaladığı Anayasa değişikliği teklifinde, RTÜK'teki toplam dokuz üyenin, partilerin milletvekili sayısına göre, kontenjanlarına düşen üye sayısının iki katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, TBMM Genel Kurulu tarafından seçilmesi öngörülüyor.
Radikal gazetesine göre, Anayasa değişikliğinin ardından, RTÜK üyeleri için yeniden seçim yapılacak. Üyelerin üçü CHP, altısı da AKP'nin kontenjanından seçilecek. Yani seçim sırasında CHP altı, AKP ise 12 aday gösterecek. Anayasa değişikliği henüz tamamlanmadan, üyeliklere kimin seçileceği kulislerde konuşulmaya başlandı. Hem AKP'de hem de CHP'de adaylık için çok sayıda kişinin ismi konuşuluyor.
Erinç : RTÜK üyelerini sivil toplum seçsin
Daha önce bianet'e verdiği bilgide RTÜK üyelerinin, Meclis tarafından seçilmesi önerisine karşı çıkan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, seçilen uzmanların Meclis'te grubu bulunan partilerin adayı olarak lanse edilmesinin, daha baştan ters yorumlara yol açacağını ve sakıncalı olacağını açıklamıştı.
Üyeler etrafındaki karmaşayı, "Meclis'te bugün grubu bulunan partilerden hiçbirinin seçmediği üyeler kadar, Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan partilerin gösterdiği adaylar arasından seçilenler bile görev başında" sözleriyle açıklayan Erinç, siyasetin bulaşmadığı bir seçim sisteminin gerekliliğine vurgu yapmıştı.
Formül olarak 359 Sayılı TRT Yasası'nı gösteren Erinç, yayın tekeli döneminde çıkarılan yasaya göre, "TRT Yönetim Kurulu, üniversiteler, sendika federasyonları, Odalar Birliği, Barolar Birliği ve basın meslek örgütlerinin önerdikleri adaylar arasından ve uzmanlıkları da aranarak atama ile" belirleniyordu. (EÖ/TK)