Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe, Afrin operasyonundaki sivil kayıpların tespiti, insani yardım konvoylarına izin verilip verilmediğinin ortaya çıkarılması ve BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararına uyulması konusunun araştırılması talebiyle Meclis’e önerge verdi.
Sivil ölümlere ilişkin uluslararası kurum ve insan hakları örgütlerinin raporlarının da yer aldığı önerge, bugün öğleden sonra Meclis'te görüşüldü ve reddedildi.
TIKLAYIN - 49. Günde Farklı Kaynaklardan Afrin Operasyonunun Kronolojisi
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte 20 Ocak 2018’te başlattığı, “Zeytin Dalı” adı verilen Afrin harekatında sivil kayıpların olduğu hak örgütlerinin yanı sıra uluslararası basınca da dile getiriliyor.
TIKLAYIN - HRW: Afrin’de 26 Sivilin Öldüğü Üç Saldırı Hukuksuz Olabilir
“BM, SOHR ve UNICEF’ten sivil kayıp raporları”
Araştırma önergesinin gerekçesinde, askeri operasyonun, sivillerin zarar görmesi açısından çok sayıda risk barındırdığı ifade edildi.
Özgökçe, araştırmanın neden gerekli olduğunu şöyle anlattı:
“Konuya dair açıklama yapan yetkililer de sivil can kaybı iddiasını reddetmedi ve konuya asgari özen gösterildiğini iddia etti.
“Örneğin bir yayın kuruluşunun konuya ilişkin sorularına yanıt veren Genelkurmay Başkanlığı ‘… sivil/masum kişiler ile çevrenin (arkeolojik kalıntılar, tarihi özelliği olan yapılar, dini ve kültürel varlıklar vb.) zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir’ dedi.
“Ancak başta Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF olmak üzere uluslararası kurumlar 51 gündür devam eden operasyon nedeniyle çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddia ediyor.
“Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR), 28 Ocak 2018’de bombardımanlar sonucunda 51 sivilin öldüğünü; 6 Mart 2018 tarihli son açıklamasında ise hava ve topçu bombardımanları sonucu aralarında Kürtlerin, Arapların ve Ermenilerin de bulunduğu 177 sivilin Afrin’de hayatını kaybettiğini; 337 sivilin ağır yaralı olduğunu belirtti.
“İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Ocak ayındaki bir bombardıman nedeniyle kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu 26 sivilin öldüğünü açıkladı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Fran Equiza, 26 Ocak 2018’de Türkiye’nin bombardımanları dolayısıyla Afrin’de en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti.
“Sivil ölümlerin artması dolayısıyla bir açıklama yapan BM Suriye Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ise, ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin operasyona devam ettiği Afrin’den sivil ölüm ve yaralanmalara ilişkin olarak ‘Türk Ordusu’nun Afrin’deki saldırıları nedeniyle sivil ölümler ve yaralanmalar hakkında rahatsız edici raporlar almaya devam ediyoruz’ dedi.
“28 Şubat 2018’de rapor açıklayan bir başka kurum olan Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, ‘Afrin’de Türk Ordusunun saldırıları şimdiden sayısız sivil ölümüne yol açtı ve yüzlercesinin daha yaşamını tehlike altına atıyor’ dedi ve bombardımanlar nedeniyle 93 sivilin öldüğünü; 313 sivilin de yaralandığı söyledi.”
“Kent merkezine devam edeceği açıklandı”
Bedia Özgökçe, Cenevre Sözleşmesi’ndeki “niteliği ne olursa olsun devlet savaş ya da silahlı çatışma hallerinde öncelikle sivillerin yaşam hakkını güvence altına almak zorundadır” ifadesini de hatırlattı:
“Afrin’deki operasyonun yakın zamanda kent merkezinde devam edeceği yönünde olup yüzbinlerce sivilin yaşadığı Afrin’de böyle bir çatışma sürecinden sivillerin doğrudan zarar göreceği kuşkusuz.” (AS)