TBMM’de İsmet Yılmaz’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından yarın TBMM Danışma Kurulu toplanacak ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Haraket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) Başkanlık Divanı'nda düşecek üyelik sayısında uzlaşma arayacak.
Danışma Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının başkanlığında siyasi parti grup başkanları veya vekillerinden birisi veya onların yazılı olarak görevlendirdiği birer milletvekilinden kuruluyor.
Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamazsa partiler grup önerilerini Genel Kurul'a getirecek. Genel Kurul’da Başkanlık Divanı sayısının tespit edilmesinin ardından partilerin belirledikleri isimler Genel Kurul'un oyuna sunulacak. CHP, HDP ve MHP sayı kesinleşmeden kendi divan üyelerini belirledi. AKP’nin Çarşamba günü grubunu toplayarak isimleri belirlemesi bekleniyor. Bu durumda 45 günlük süreyi başlatacak Divan'ın oluşumu 8 Temmuz'u bulacak.
HDP, Erol Dora dedi
HDP’nin Meclis Başkanlık Divanı'na Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan'ı göstereceği yönünde kulis haberlerinin çıkması üzerine 7 Temmuz’da yapılacak uzlaşma toplantısında kriz çıkacağı yorumları yapılıyordu. HDP’den bugün resmi açıklama geldi Divan’a aday olarak Mardin Milletvekili Erol Dora’yı aday gösterildi.
Tüzük 15 üye diyor ama artırılabiliyor
TBMM Başkanlık Divanı, İçtüzük uyarınca 15 üyeden oluşuyor ancak Danışma Kurulunda grupların uzlaşısıyla idare amiri ve katip üyeliklerde artış yapılarak bu sayı artabiliyor. Bu dönemde AKP, CHP, MHP ve HDP'ye birer Meclis Başkanvekilliği düşüyor.
Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AKP'ye TBMM Başkanı da dahil 7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik, sayı 16'ya çıktığında AKP'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AKP'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura çekilmesi gerekecek.
Geçmişte 1961 yılında uluslararası bir komisyonda kendilerine düşen üyelik için CHP ve AP arasında, ayrıca 2004 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bağımsız milletvekilleri ile CHP'ye düşen üyelik için kura çekimi yapılmıştı. Ancak MHP Grubu, kura çekilmesine karşı çıkıyor ve seçimdeki oy oranını göstererek kendi sayısının fazla olmasını talep ediyor.
TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım Genel Kurul'a getirilecek.
İlk iş tezkere olacak
Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından Genel Kurul'da Lübnan Tezkeresi görüşülecek.
Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Hükümet'e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin, 8 Temmuz Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor. (HK)