Kürtajın yasak olduğu El Salvador’da düşük yaptıktan sonra kürtaj ve cinayet suçlarından 30 yıl hapis cezasına çarptırılan kadına Meclis'ten ceza affı çıkmadı.
El Salvador Barış Antlaşması’nın 23. yıldönümünde, cezasının sekiz yılını yatmış olan Guadalupe isimli kadına ceza affı için Meclis'te oylama yapıldı. Hak savunucuları bu oylamanın Orta Amerika’da feminist hareket için büyük bir zafer ve ülkedeki kadınlar için bir dönüm noktası olmasını bekliyordu.
Ancak sadece 42 Meclisüyesi Guadalupe’un affedilip serbest bırakılması için evet oyu verdi. Ceza affı için 43 oy gerekiyordu. Yeterli oy sayısına ulaşamayan Guadalupe, 22 yıl daha hapis yatacak.
Ne olmuştu?
Ev işçiliği yapan Guadalupe isimli kadın 18 yaşındayken ikinci çocuğuna hamile kalmıştı. Ancak kadın çalıştığı sırada düşük yaptı ve en yakın hastaneye götürüldü.
Devlet hastanesi olan San Bartolo Ulusal Hastanesi’ndeki doktorlar, kadının düşük yaptığını anlayınca herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamak için polisi çağırdı. Hastane odasında, avukatı olmadan sorguya çekilen kadın, bilinçli olarak düşüğe neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Uluslararası Af Örgütü Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas “Düşük yapmayı kriminalize ederek ve kadının hayati tehlikesi olduğunda dahi kürtajı yasaklayarak, El Salvador binlerce kişiyi ölüme ve cezaevlerine mahkum etmektedir. Bu değişmeli” diye konuştu.
El Salvador’da af bekleyen 17 kadın var
El Salvador’da kürtaj her koşulda, yani hamileliğin kadının hayatını tehlikeye attığı durumlarda dahi yasak ve şu anda El Salvador hapishanelerinde yasadışı kürtaj oldukları iddiasıyla cinayet suçundan yargılanan veya hüküm giymiş birçok kadın bulunuyor.
“Las17” ismiyle anılan 17 kadın, 12 ila 40 yıl arası hapis cezalarını dolduruyor. Bu kadınların en büyüğü 29 yaşında ve hepsi yoksul ailelerden geliyor. Hepsi için tüm hukuki yollar tükenmiş durumda ve serbest kalmalarının tek yolu Meclis’ten af çıkması. Guadalupe adlı kadın için yapılan oylama da tüm bu kadınlar için yürütülen kampanyanın ilk resmi sonucuydu.
Bu 17 kadın dışında da en az 29 kadının yasadışı kürtaj oldukları için yargılanmaya devam edildiği söyleniyor.
Sağlık hakkı için mücadele eden Ipas adlı örgütün yöneticisi Marta Maria Blandon, tüm dünyadaki kürtaj hakkı mücadelelerinden bildiğimiz bir argümanı tekrar ediyor: “Bu yasa sadece özel hastane masraflarını karşılayamayan yoksul kadınları etkiliyor. Bunun kanıtı ise cezaevinde bulunan kadınlar. Hepsi genç, yoksul ve savunmasız kadınlar. Hepsi kamusal sağlık kliniklerinde tutuklandılar.”
Orta Amerika’da katı kürtaj karşıtı yasaları olan tek ülke El Salvador değil. Nikaragua, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Surinam ve Honduras’ta da kürtaj istisnasız bir şekilde yasak. (ÇT)
* Bu haberde Fusion.net, Guardian ve Amnesty International sitelerinden yararlandık.