Partilerin ortak görüşü; Irak'a saldırı yapılmaması, kaçınılmaz bir savaş olasılığında da Türkiye'nin ABD'ye askeri yardımda bulunmaması şeklinde.
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya, Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Yiğit, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, ve Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkan Yardımcısı Ercan Çalı'nın partilerinin görüşlerine ilişkin açıklamaları şöyle:
DSP: Evlatlarımız kurban edilmemeli
DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, Ecevit'in 5 Aralık'taki açıklamasını hatırlatarak "biz ancak barış için gerektiğinde savaşı içimize sindirebiliriz" diyor ve Türkiye'nin olası bir savaşa sürüklenmemesi gerektiğini söylüyor:
"57. hükümetin tavrı da savaşın çıkmaması yönündeydi. Biz sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yanayız. Olası bir savaşta ekonomimizin kötü etkilenmesinin yanında komşularımızla ilişkilerimizi de olumsuz etkileyecek."
İçli, "Türkiye bu oyuna gelmemelidir. Yeniden binlerce evladımız kurban edilmemeli, Güneydoğu yeniden felaketlere sürüklenmemeli. Ekonomimizin yeniden kuyusu kazılmamalı" diye uyarıyor.
ANAP: Gelişmeleri izleyeceğiz
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya, "bu durumda yalın bir cevap vermek zor, ileriki günlerde yaşanacak gelişmelerin Türkiye için ne ifade ettiğine bakarak bir değerlendirme yapabiliriz" dedi. Altınkaya, hükümetin bu konuda partileri bilgilendirmesi gerektiğine de dikkat çekti.
SP: Savaşa girersek itibarımız düşer
SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu da dünyada birçok ülkenin ABD'nin Irak'a yönelik planlarına karşı olduğunu hatırlatarak "savaşın kaçınılmaz olması durumunda Türkiye'nin ABD'yi herhangi bir şekilde desteklememesi gerektiğini" söyledi. Karamollaoğlu, "Bu da yetmez, Türkiye siyasi alanda da ABD'yi savaştan vazgeçirmeye, savaşı engellemeye çalışmalıdır" dedi.
Türkiye'nin destek vermemesi durumunda ABD'nin de saldırı yapmakta zorlanacağını savunan Karamollaoğlu, uyarıyor:
"Hiçbir problemimiz olmayan komşumuza saldırırsak dünyadaki itibarımız sarsılır, diğer ülkelerin gözünde güvenilmez bir ülke konumuna geliriz. Bunu yapmaya da kimsenin hakkı yok."
BBP: Koruyucu tedbirler alınabilir
BBP Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Yiğit de Türkiye'nin olası bir savaşta yer almaması gerektiğini savunarak, bunu sağlamak için yürüyüş, panel gibi etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.
Yiğit, "savaşın kaçınılmaz olması durumunda Türkiye'nin Kuzey Irak'taki halkın güvenliğini sağlamak bölgeye asker sevkiyatı dahil koruyucu tedbirler almasından yana olduklarını, Türkiye'nin tutumunun daha çok insani olan ne ise o olması gerektiğini" sözlerine ekledi.
ÖDP: Savaş karşıtı eylemler düzenleyeceğiz
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, partilerinin daha önce de savaş karşıtı faaliyetleri düzenlediğini hatırlatarak, önümüzdeki günlerde daha aktif bir şekilde karşıt eylemler düzenlemek için karar alacaklarını söyledi. Olası bir savaşın Türkiye'nin komşularıyla olan ilişkilerini zedeleyeceği uyarısı yapan Taş, Türkiye'nin bölgeye asker göndermesi, ABD uçaklarına üs açmasına karşı olduklarını belirtti.
LDP: Sıkı pazarlık şartıyla "evet"
LDP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Çalı ise "uluslararası hukuk açısından da herhangi meşru bir dayanağı olmayan ABD'nin" Irak'a saldırabileceğine ihtimal vermediklerini söyleyerek savaşın kaçınılmaz olması durumunda da Türkiye'nin eski hataları tekrarlamaması gerektiğini savundu. Çalı, olası bir savaşta Türkiye'nin dış borçlarının silinmesi de dahil olmak üzere ciddi pazarlıklardan sonra menfaat sağlayacak yönde ABD'yi desteklemesi gerektiği görüşünde. (BB/NK)