Kadın milletvekillerinin yalnızca "tayyör" giymesini zorunlu kılan meclis içtüzüğünün 56. maddesi resmen değiştirildi. Yapılan değişiklik kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda "ceket ve pantolon" giymesine imkân sağlıyor. Ayrıca 56. maddedeki "bayan" ibaresi kaldırıldı.
İçtüzük değişikliği teklifini, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül vermişti. Teklifin tartışılması için, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında dün (6 Ekim) bir komisyon toplandı.
Komisyonda içtüzüğün 56. maddesinin "Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer ve kravat takar; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer" şeklinde değiştirilmesi tartışıldı. Teklif, maddedeki "bayan" ifadesinin "yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' ile değiştirilmesini de öneriyordu.
Komisyondaki tüm partiler içtüzük değişikliğine destek verdi.
Kadın cinayetleri gündeme geldi
Teklifin tartışıldığı esnada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri, kadın cinayetleri, Türkiye'nin dış politikası, deniz feneri davası ve başörtüsü sorunlarını da dile getirdi.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, son yıllarda gittikçe artan kadın cinayetleri ve kadınlara karşı işlenen taciz ve tecavüz suçlarına değindi. Türmen, "son 7 yılda 5 bin kadının" öldürüldüğüne, "taciz ve tecavüz suçlarında yüzde 35 artış" olduğuna dikkat çekti. Türmen ayrıca 1999 yılında yüzde 34,1 olan kadınların iş gücüne katılımının, 2010 yılında yüzde 27,6'ya düştüğünün de altını çizdi.
"Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı"nın adının değiştirilerek "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" olarak belirlenmiş olmasına da "Bütün bunlar 'Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısında bir yanlış mı var?' sorusunu akla getiriyor. Bakanlığın adından da 'kadın'ın çıkarılması, bu sorunu büsbütün akla getiriyor. Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısı sorunlu olduğu için mi kadınların durumu gittikçe kötüleşiyor?" sözleriyle yer verdi.
Komisyon Başkanı Kuzu, Türmen'in bu sözlerine ''Kadına bakışımız her zaman doğru. Yanlış bakış olmaz. Allah çarpar'' diyerek yanıt verdi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın "İsrail üzerinden Suriye'ye karşı Türkiye'nin öncü kuvvet olarak kullanılmak istendiğini görüyoruz. Dış siyasette Alman vakıfları yoluyla Deniz Feneri davasında stratejik mevki kazanılmak isteniyor. Türkiye'nin sağduyulu kamuoyu bu gerçekleri görüyor" açıklamaları, Komisyon Başkanı Kuzu'nun "Konumuz bu değil" tepkisiyle karşılaştı.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise Türkiye'deki kılık kıyafet ile ilgili düzenlemelerin ülkede bir "sosyal yara" meydana getirdiğine değindi. Bal, MHP'nin başörtüsü ile ilgili her türlü özgürlüğün getirilmesi desteklediğini belirtti. (IK/HK)